Nie
ma jak smaczna domowa sałatka, najlepiej gdy jest jeszcze szybka w
przygotowaniu. Babcia Danusia (babcia Brzdąca) przyrządza ją z
szyneczką – drobno posiekaną, ja zamiast niej dodaję tuńczyka.
Taką też wersję przygotowałam na Warsztatową
Wigilię Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik),
gdzie cieszyła dużym się uznaniem. Wybierz sam, która wersja
bardziej kusi smakiem i przygotuj ją w najbliższym czasie
Polecam.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka lub gruby plaster szynki
- ½ puszki kukurydzy
- 250g drobnego makaronu
- 1-2 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 cebula
- majonez
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron
ugotuj. Wystudź. Cebulę drobno posiekaj, posól, wrzuć do
salaterki. Paprykę, ogórki oraz szynkę (jeśli ma być to mięsna
wersja) pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli. Wrzuć odcedzona
kukurydzę i tuńczyka. Dodaj makaron. Wymieszaj. Przypraw do smaku.
Sałatka makaronowa
Babci Danusi
gotowa. Jedz i smakuj
Komentarze
Prześlij komentarz