Bardzo krucha
szarlotka, z dżemem/musem jabłkowym takim ze słoika. Oczywiście można go zastąpić
świeżutko usmażonymi jabłuszkami, ale skoro gotowy dżem w słoiku już jest to szybko
powstaje pyszna szarlotka. Do nadzienia dodałam łyżeczkę cynamonu i świeżo
startą gałkę muszkatołową. Naprawdę pychaJ Wystarczy kubek gorącej
herbaty lub kawy i gałka lodów waniliowychJ i pyszny deser gotowyJ
Składniki: tortownica 26 cm
·
3 szklanki mąki
·
250 g margaryny lub masła w temperaturze
pokojowej
·
3 żółtka
·
2 łyżki cukru pudru
·
2 łyżki brązowego cukru
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
·
2 łyżki kwaśnej śmietany
Mus:
·
duży słoik dżemu z jabłek
·
łyżeczka cynamonu
·
gałka muszkatołowa
Przygotowanie: Posiekaj margarynę z
mąką. Dodaj oba rodzaje cukru, żółtka, proszek. Zagnieć ciasto dodając po łyżce.
Podziel ciasto na dwie części (jedną nieco większą - spód ciasta powinien być
grubszy) i rozwałkuj na większa część na placek wielkości formy (średnica 26
cm). Drugą część ciasta wstaw do lodówki.
Do garnka przełóż dżem/ mus jabłkowy i
go podgrzej. Dodaj cynamon i wymieszaj. Zetrzyj/wydrąż nożykiem gałkę
muszkatołową, ponownie wymieszaj.
Placek wyłóż na dno wysmarowanej
tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuj go widelcem.
Na ciasto wyłóż ciepłe jabłka. Zetrzyj drugą mniejszą część ciasta i posyp nią
jabłka. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut, aż wierzch szarlotki
się zarumieni. Posyp cukrem pudrem. Jedz i smakuj J
Ale na blogach szarlotkowo, aż i mi się zachciało. Twoja wygląda smakowicie :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
Usuń