Makaron uwielbiam. Młoda, zieloniutka cukinia jest delikatna w smaku. Dodatkowo posiada miękką skórkę, której nie trzeba obierać, a w połączeniu z boczkiem, czosnkiem i ziołami smakuje również wyśmienicie.
Składniki: (2 porcje)
250 g makaronu
2 małe cukinie
2-3 plasterki wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
żółty ser, np.: „Bursztyn”
bazylia,
tymianek,
oliwa,
pieprz,
sól
Przygotowanie: Makaron ugotować.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kosteczkę
i podsmażyć go na oliwie. Dodać posiekany czosnek i cukinię. Smażyć pod
przykryciem na słabym ogniu przez 5 minut.
W tzw. międzyczasie na tarce zetrzeć
Bursztyn- polski, pyszny ser (http://www.oldpoland.pl/bursztyn).
Do cukini dodać sól, pieprz i
porwane listki ziół (zamiast tymianku można użyć, np.: szałwi). Dodać 2 łyżki
śmietany i wymieszać. Dodać połowę startego sera. Wszystko wymieszać z makaronem.
Po
nałożeniu do miseczek/talerzy posypać pozostałym serem. Pycha :)
Nie wiem, przeczytałam 2 razy ten przepis. Mam mieszane uczucia. Doskonałe składniki, ale się nawzajem " zabijają" Subiektywna opinia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
One się nie "zabijają" tylko uzupełniają. Zapewniam, spróbuj sama się przekonasz:)
Usuń