Lato lipcowo-sierpniowe to cudowny czas, kiedy pomidorów mamy
pełno. Hura!!! Oczywiście tych najlepszych: czerwonych, dojrzałych i smacznych.
Skoro tak, to trzeba korzystać.
Przepis na zupę z pieczonych pomidorów podejrzałam na
Składniki :
- 1,20kg pomidorów
- 500ml wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
- 4-5 ząbków czosnku
- dowolne zioła świeże lub suszone
- oliwa z oliwek
- serek naturalny (np. Bieluch)
- makaron jajeczny
- sól i pieprz
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie: Pomidory pokroić na pół.
Porozkładać na blaszce do pieczenia. Posypać odrobiną soli, świeżo mielonym
pieprzem, posiekanym czosnkiem i ziołami. Następnie polać oliwą. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę. Odstawić do
wystygnięcia.
Zdjąć skórę z pomidorów, wrzucić je do
blendera i miksować na gładki krem (pozostałą z pieczonych pomidorów oliwę przelałam do
słoiczka, później wykorzystam ją np.: do sałaty). Bulion podgrzać i wlać do niego zmiksowane
pomidory, zagotować.
Ugotowany makaron nałożyć do miseczek, zalać gorącą zupą. Nałożyć po łyżce serka, udekorować listkami bazylii.
Ugotowany makaron nałożyć do miseczek, zalać gorącą zupą. Nałożyć po łyżce serka, udekorować listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz