Domowy, pieczony indyk (a raczej
jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka,
dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację
znajdziecie tu. Piekłam wiele razy,
dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc
równieżJ . Jedzcie i smakujcieJ
Składniki:
·
1 kg pierś z indyka
Marynata:
·
2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego
·
2 łyżki miodu
·
2 łyżki octu winnego
·
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w
garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by
nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na
całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej
marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową
marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około godzinę. W
połowie pieczenia podlej indyka pozostałą marynatą. Jedz i smakujJ
(jeśli
planujesz wykorzystać tak upieczonego indyka jako wędlinę, pozwól mu spokojnie
wystygnąć w piekarniku, a następnie schłodź go w lodówce).
Bardzo smakowicie wygląda. Ja niedawno na blogu u siebie robiłem takiego indyka w marynacie z chrzanu - http://gotujebochce.blogspot.com/2014/02/pieczony-udziec-indyka-w-chrzanie.html
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Bardzo smaczna propozycja, ale niestety sos sojowy nie jest bezglutenowy..
OdpowiedzUsuńOk:) dzięki:) to moje początki w diecie bezglutenowej:)
UsuńI ja dziękuję za info nt. sosu sojowego, w takim razie z przyjemnością dodaję przepis do akcji :) Pozdrawiam!
UsuńDla wszystkich zainteresowanych podaje linka http://www.kobieta-news.pl/artykul/sos-sojowy-w-diecie-bezglutenowej :)
UsuńTak ładnie, smacznie i świątecznie jest na Twoim stole. Pierś indyczą upiekłaś świetnie. Do chleba, na kanapki doskonała :)
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuje:)
UsuńBardzo lubię takie chudę mięsko a jeszcze z miodem, super pomysł. Idealnie się przyda takie mięsko na święta ;)
OdpowiedzUsuńmmm..uwielbiam indyczka, na pewno taki by mi posmakował :)
OdpowiedzUsuń