Jajka faszerowane fetą i
szpinakiem to mój ostatni, bardzo smakowo udany eksperyment. Feta, żółtka,
szpinak mrożony i czosnek –fajne, nieco słone jajka. Lubię smakować różne
farsze do jajek: jajka jabłkiem faszerowane czy szyneczką. Jajka fetą i szpinakiem faszerowane na
pewno przygotuję je na Wielkanocny Stół, wtedy zamierzam przystroić je kółkami
z czarnych oliwekJ
Składniki:
- 4 jajka
- 4 -5 krążków mrożonego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina masła (najlepiej klarowanego)
- 120 g fety
- pieprz, sól
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i obierz. Szpinak włóż
na rozgrzana patelnię, wrzuć trochę masła i przykryj. Gdy rozmarźnie, dodaj
czosnek, sól i pieprz. Fetę pokrusz, dodaj szpinak i wymieszaj widelcem. Dodawaj
kolejno żółtka. Skosztuj, przypraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryną i ewentualnie
solą. Farsz nakładaj do białkowych łódeczek. Ładnie udekoruj. Jedz i smakujJ
Świetny pomysł, bardzo ładnie się prezentują
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Super pomysł na farsz! Moje smaki...
OdpowiedzUsuńNo niestety, za szpinakiem nie przepadam:)
OdpowiedzUsuń