Galarety uwielbiam, a ta wiosenna z jajkami szczególnie mi posmakowała. Jajka,
brokuły, kukurydza i szyneczka zalana bulionem. Po prostu pycha:)
Smaczna, na co
dzień, wyśmienita na święta.
Z tej porcji wyszły mi dwa prostokątne opakowania
po litrowych lodach (blaszek nie zajmuje – dodatkowy atut przed Wielkanocnym
kuchennym szaleństwem). Smacznie Wam ją również polecamJ
·
1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
·
2 łyżki żelatyny
·
200 g dobrej szynki
·
3 jajka
·
½ główki brokuła
·
1/2 puszki kukurydzy
·
2 posiekany ząbek czosnku
·
1 łyżeczka soku z cytryny
·
sól
·
pieprz
Przygotowanie: Jajka
ugotuj na twardo. Po ostygnięciu przekrój na grube plasterki (tak 4 z każdego
jajka). Bulion zagrzej, dodaj czosnek. Dopraw sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Żelatynę
dodaj do gorącego bulionu i mieszaj, aż się rozpuści. Bulion odstaw do
ostygnięcia, po chwili dopraw go sokiem z cytryny.
Brokuł podziel na różyczki,
obgotuj około 3 minut
w lekko osolonym wrzątku, następnie przelej je zimą wodą. Szynkę pokrój w
drobną kostkę. Kukurydzę osącz. Kilka łyżek bulionu wlej na dno
pojemnika/ów, wstaw do lodówki.
Gdy zastygnie, na środku
poukładaj plasterki jajek, a po bokach różyczki brokuła. Zalej bulionem i wstaw
do lodówki, by zastygło. Następnie na środek poukładaj kosteczki szynki, a po
bokach kukurydzę. Delikatnie zalej bulionem. Gdy zastygnie, jajeczna galareta
gotowa. Podaj z sosem chrzanowym lub sokiem z cytryny. Jedz i smakujJ
Oo. pierwszy raz widzę brokuła w galarecie, naprawdę wiosenny pomysł :)
OdpowiedzUsuń