Przejdź do głównej zawartości

Wiosenna galareta z jajkami




Galarety uwielbiam, a ta wiosenna z jajkami szczególnie mi posmakowała. Jajka, brokuły, kukurydza i szyneczka zalana bulionem. Po prostu pycha:)
Smaczna, na co dzień, wyśmienita na święta. 
Z tej porcji wyszły mi dwa prostokątne opakowania po litrowych lodach (blaszek nie zajmuje – dodatkowy atut przed Wielkanocnym kuchennym szaleństwem). Smacznie Wam ją również polecamJ

Składniki:
·                         1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego
·                         2 łyżki żelatyny
·                         200 g dobrej szynki
·                         3 jajka
·                         ½  główki brokuła
·                         1/2 puszki kukurydzy
·                         2 posiekany ząbek czosnku
·                         1 łyżeczka soku z cytryny
·                         sól
·                         pieprz


Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Po ostygnięciu przekrój na grube plasterki (tak 4 z każdego jajka). Bulion zagrzej, dodaj czosnek. Dopraw sporą ilością pieprzu i ewentualnie solą. Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody. Żelatynę dodaj do gorącego bulionu i mieszaj, aż się rozpuści. Bulion odstaw do ostygnięcia, po chwili dopraw go sokiem z cytryny. 
Brokuł podziel na różyczki, obgotuj około 3 minut w lekko osolonym wrzątku, następnie przelej je zimą wodą. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę osącz. Kilka łyżek bulionu wlej na dno pojemnika/ów, wstaw do lodówki. 
Gdy zastygnie, na środku poukładaj plasterki jajek, a po bokach różyczki brokuła. Zalej bulionem i wstaw do lodówki, by zastygło. Następnie na środek poukładaj kosteczki szynki, a po bokach kukurydzę. Delikatnie zalej bulionem. Gdy zastygnie, jajeczna galareta gotowa. Podaj z sosem chrzanowym lub sokiem z cytryny. Jedz i smakujJ



Jajka na Wielkanoc Lekka Wielkanoc

Komentarze

  1. Oo. pierwszy raz widzę brokuła w galarecie, naprawdę wiosenny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Schab w powidłach pieczony

Schab w powidłach pieczony bardzo smaczna alternatywa dla pieczonego schabu ze śliwką w środku. O wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Domowy pieczony schab pyszny na ciepło jak i na zimno. Smaczna propozycja na świąteczny stół. Smacznie polecam schab pieczony w powidłach śliwkowych J Domowe wędliny są najlepsze J Zwłaszcza na święta J Składniki: 1-1,2 kg schabu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego świeżo mielony czarny pieprz sól Przygotowanie: Schab umyj, osusz, po nakłuwaj widelcem. Powidła, przyprawy i olej wymieszaj i posmaruj całe mięso. Z górnej strony możesz położyć nieco grubszą warstwę (ładniej schab wygląda po upieczeniu). Wstaw schab do lodówki na przynajmniej 2 godziny najlepiej na noc). Następnie włóż mięso do rękawa, wstaw do zimnego piekarnika. Schab piecz przez 1 i 20 minut w temperaturze 180 ºC. Jedz i smakuj J

Wolno pieczona łopatka

Wolno pieczona łopatka w dodatku w niskiej temperaturze, to jedno z najlepszych mięs, jakie jadłam. Wolno- gdyż trwa to 6 godzin. Pieczona w temperaturze 100ºC. Krucha, gdy ją się gryzie. Dobrze wypieczona łopatka. Świetna na ciepło, pyszna do kanapek. Aż mi ślinka cieknie, gdy o niej piszę. Tylko smacznego pozostaje mi życzyć J Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 ząbki czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie. Łopatkę natrzyj solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Następnie dookoła obwiąż ją sznurkiem i obtocz w kminie rzymskim. Odstaw na godzinę. Po tym czasie mięso włóż do naczynia żaroodpornego i podlej ½ szklanki piwa. Naczynie przykry pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego na 100°C. Piecz przez 6 godzin, od czasu do czasu podlewając piwem. Po 6 godzinach wyjmij łopatkę, również z naczynia. Daj jej chwile odpocząć. Następnie zdejmij sznurek. Wolno pieczona łopatka gotowa J Jedz i smakuj J