Babeczki
jaglane z wanilią i żurawiną bardzo
smaczna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Myślę, że sympatycznie będą
wyglądały na wielkanocnym stole czy w koszyczku. Babeczki jaglane z wanilią i
żurawiną kuszą smakiem i zapachem. To świetna alternatywa dla tych, którzy z
jakiś powodów nie jedzą glutenu, jajek i mleka, a nadal lubią słodkie
smakołyki. Tradycyjni smakosze jedząc, dodają:, ale dobre…, to z kaszy?
jaglanej? i tak dobrze smakuje? Słodko i smacznie polecam Wam babeczki jaglane
z wanilią i żurawiną na Wielkanoc i nie tylko J
Składniki na 12 sztuk:
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki brązowego cukru
- szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka (250 ml)mąki ryżowej
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 garście suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- ½ laski wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie: Banany rozgnieć
widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i
ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i
sodą/proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Dodaj ziarnka wanilii i
żurawinę. Ciasto nakładać łyżką do blachy wyłożonej papilotkami. Piecz w
temperaturze 180° przez 25 minut. Jedz i smakujJ
rewelacyjne babeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńAle jak bezglutenowe, skoro w proszku do pieczenia jest mąka pszenna...
OdpowiedzUsuńMożesz użyć bezglutenowego proszku do pieczenia:) W sieci na pewno znajdziesz i taki rodzaj proszku do pieczenia:) Smacznie pozdrawiam:)
Usuń