Zupa chrzanowa –smaczna, wielkanocna
propozycja. Szczególnie dla bezglutenowych smakoszyJ (choć domowy, wszystkożerny smakosz chwalił, chwalił i pytał z
czego to jest?) Niestety bezglutenowy smakosz musi objeść się bez żurku podczas
WielkanocyL. Sama
jestem ciekawa czy będę umiała się powstrzymać?
Zupa chrzanowa składa się z
białych warzyw, chrzanu i odrobiny białego, półwytrawnego wina. Wino nadaje
zupie takiego dobrego posmaku. Można ją ugotować na wywarze warzywnym bądź
drobiowym. Przed podaniem zaś udekorować podsmażonym boczkiem i/lub podprażanymi
ziarnkami słonecznika. Smacznie i świątecznie polecam Wam tą chrzanową zupęJ
- 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
- 4 średnie ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 mniejszy seler
- 4-5 łyżeczek chrzanu
- ½ kieliszka białego półwytrawnego wina
- łyżka masła klarowanego
- suszony: majeranek i tymianek
- kilka kropel cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie: Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki, pietruszki i selera
pokrój w kostkę. Masło klarowane rozpuść na patelni. Wrzuć pokrojone warzywa.
Wymieszaj. Wlej wino. Przypraw majerankiem, tymiankiem, sola i pieprzem Warzywa
podsmażaj, aż wino wyparuje. Zalej bulionem, tak by warzywa były przykryte.
Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksuj ją.
Dodaj chrzan. Skosztuj. Dodaj sok z cytryny do smaku. Skosztuj i ewentualnie dopraw
do smaku. Zupa chrzanowa gotowa. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz