Przejdź do głównej zawartości

Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem



Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem- bardzo smaczna, wiosenna i wielkanocna propozycja. Fasola, kasza jaglana, por, koperek i szczypiorek. Do tego przyprawy, olej i /lub masło klarowane. Wersja wegańska lub wegetariańska w zależności od tłuszczy, jakich użyjemy do przygotowania fasolowego pasztetu. Do pasztetu można przygotować ulubiony sos:chrzanowy, pomidorowy czy żurawinowy. Przyznam szczerze, że to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Smak cudownyJ. Na pewno będę przyrządzać go częściej. Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem to bardzo smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Bardzo smacznie Wam go polecamJ



Składniki: na 1 keksówkę
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • biała część pora
  • 100 ml oleju
  • olej /masło klarowne do smażenia
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny
  • przyprawy: suszony majeranek, tymianek, papryka ostra słodka,
  • kurkuma, gałka muszkatołowa (lub inne ulubione przyprawy)

Przygotowanie: Pora pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej/masło klarowane. Włóż pora, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Smaż na niewielkim ogniu, aż por zmięknie. Wtedy przełóż go do miski, dodaj ugotowaną fasolę, kaszę jaglaną, olej i przyprawy. Posiekany koperek i szczypiorek. Zmiksuj całość na prawie gładką masę. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Przełóż do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-45 minut. Studź go przez całą noc w uchylonym lekko piekarniku. Rano wyjmij z formy. Jedz, świętuj i smakujJ

* Aby uzyskać 2 szklanki ugotowanej fasoli – 1 szklankę suchej fasoli namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości.



Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

  1. Och, wygląda przepysznie. Muszę i ja się kiedyś odważyć i upiec taką smakowitość.
    Pozdrawiam w nastroju przedświątecznym Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się by zrobić:) Warto:) Dziękuję i również trochę już świątecznie pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....