Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem- bardzo smaczna, wiosenna i wielkanocna propozycja. Fasola,
kasza jaglana, por, koperek i szczypiorek. Do tego przyprawy, olej i /lub masło
klarowane. Wersja wegańska lub wegetariańska w zależności od tłuszczy, jakich użyjemy
do przygotowania fasolowego pasztetu. Do pasztetu można przygotować ulubiony
sos:chrzanowy, pomidorowy czy żurawinowy. Przyznam szczerze, że to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie udało mi się
ostatnio upichcić. Smak cudownyJ. Na pewno będę przyrządzać go częściej.
Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem to bardzo smaczna propozycja na nadchodzącą
Wielkanoc. Bardzo smacznie Wam go polecamJ
Składniki: na 1 keksówkę
- 2 szklanki ugotowanej fasoli*
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- biała część pora
- 100 ml oleju
- olej /masło klarowne do smażenia
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz czarny
- przyprawy: suszony majeranek, tymianek, papryka ostra słodka,
- kurkuma, gałka muszkatołowa (lub inne ulubione przyprawy)
Przygotowanie: Pora pokrój w słupki. Na
patelni rozgrzej olej/masło klarowane. Włóż pora, posyp solą, pieprzem, tymiankiem
i majerankiem. Smaż na niewielkim ogniu, aż por zmięknie. Wtedy przełóż go do
miski, dodaj ugotowaną fasolę, kaszę jaglaną, olej i przyprawy. Posiekany
koperek i szczypiorek. Zmiksuj całość na prawie gładką masę. Skosztuj i ewentualnie
dopraw do smaku. Przełóż do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w
temperaturze 180 °C przez 40-45 minut. Studź go przez całą noc w uchylonym
lekko piekarniku. Rano wyjmij z formy. Jedz, świętuj i smakujJ
* Aby uzyskać 2
szklanki ugotowanej fasoli – 1 szklankę suchej fasoli namocz na noc w
wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
Och, wygląda przepysznie. Muszę i ja się kiedyś odważyć i upiec taką smakowitość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam w nastroju przedświątecznym Małgosiu :)
Skuś się by zrobić:) Warto:) Dziękuję i również trochę już świątecznie pozdrawiam:)
Usuń