Roladki z indyka ze szpinakiem,
z boczkiem nadwieprzańskim (najlepiej :))
To wszystko zawinięte i w pomidorowym
sosie ugotowane. Bardzo smaczneJ.
Szpinak oczywiście czosnkiem doprawiony.
Wiem, wiem, że teraz raczej
szykujemy się na pierwszego w tym roku grilla. Ale, gdy już po grillujemy,
warto przyrządzić smaczny obiad. A wtedy przepis na roladki z indyka ze
szpinakiem na pewno się przydaJ Lubię
je jeść z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznie polecamJ
Składniki:
- 50 dkg piersi z indyka
- 10 dkg boczku nadwieprzańskiego (najlepiej)
- 15 dkg szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- 250 ml pasaty pomidorowej
- ½ kieliszka wina białego półwytrawnego
- tymianek świeży
- olej/ masło klarowane do smażenia
Przygotowanie: Pierś z indyka pokrój na plastry i rozbij
każdy. Natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj
umyty, osuszony szpinak. Posyp solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekany czosnek.
Smaż pod przykryciem, aż szpinak wyraźnie zmniejszy objętość.
Na każdy rozbity plaster indyka,
kładź po 2-3 plasterki boczku (zależy od długości), na środek trochę szpinaku.
Teraz zwiń w rulon, przekłuj wykałaczką.
Na patelni, na której smażył się
szpinak wlej tłuszcz, rozgrzej i obsmażaj roladki z każdej ze stron. Roladki
przełóż do rondla o grubym dnie.
Na patelnię wlej wino, dodaj passatę
pomidorową, pieprz, sól i tymianek. Sosem polej roladki. Duś je przez 40 minut.
Co jakiś czas zaglądając i ewentualnie dolewając wody (gdyby sos był za gęsty).
Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz