Sałatka z jarmużem, rzodkiewką,
łososiem i melonem- bardzo smaczna, wiosenna sałatka. Taki ostatnio miałam wielki apetyt na sałatkę.
Eksperyment udanyJ Choć połączenie
łososia z melonem znałam już wcześniej. Uzupełnione zostało zielonym, chrupkim jarmużem oraz różową, nieco ostrą rzodkiewką. Domowy smakosz zaś chwalił i
dopomina się by przyrządzić ją ponownie. Czy muszę dodawać coś więcej? Pozostaje mi
tylko życzyć smacznegoJ
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 200g jarmużu
- 1 czerwona cebula
- ¼ melona
- pęczek rzodkiewek
- sól, pieprz
- oliwa, olej lniany
- ew. rzeżucha lub koperek do posypania
Przygotowanie: Cebulę i rzodkiewki pokrój w półpasterki.
Cebulę posól i zgnieć palcami lub nożem. Melona pokrój na 1-2 centymetrowe
kawałki. Łososia pokrój w paseczki. Cebulę, rzodkiewkę, melona i łososia wrzuć
do miski. Większe kawałki jarmużu porwij na mniejsze, (jeśli potrzeba to umyj i osusz go najpierw). Wszystko razem wymieszaj. Dodaj oliwę, olej lniany i przypraw do smaku. Przed podaniem
możesz posypać rzeżuchą lub koperkiem. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz