Chrupiące chlebki z jarmużem- doskonała przekąska, forma
domowego pieczywa. Piekłam te chlebki wcześniej w wersji bez jarmużu. Obawiałam
się, że podczas pieczenia jarmuż się spali. Jednak nie, a co więcej uzupełnia
smaki genialnie. Chrupiące chlebki z jarmużem łatwo zabrać w podróż, na grilla
czy na piknik. Smacznie polecam te chrupiące chlebki z jarmużem.
Składniki:
- 100g mąki gryczanej
- 100g mąki z amarantusa
- 150g płatków owsianych górskich (dla bezglutenowców certyfikowany)
- 250 ml wody gazowanej
- 100g wymieszanych pestek słonecznika/dyni/ nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 garście jarmużu
- 1 łyżka lnu mielonego
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego do posypania
- suszona ostra papryka do posypania
Przygotowanie: Mąki, płatki, pestki, cukier i
len wymieszaj ze sobą. Jarmuż porwij na drobne kawałki. Dodaj do reszty
składników. Zalej wszystko gazowaną wodą i wymieszaj. Odstaw na 10-15 minut do
napęcznienia.
Prostokątną blachę (u mnie 25
x 38 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozłóż równo masę na grubość 3-5 mm. Całość
posyp nasionami siemienia lnianego, delikatnie dociśnij je dłońmi. Posyp ostrą
papryką do smaku. Chlebek wstaw do nagrzanego piekarnika - 200 °C na około 45
minut. Po pierwszych 15 minutach wyciągnij blachę i ponacinaj ciasto na
prostokątne lub kwadratowe kromki. Co 15 minut uchylaj drzwiczki, by uwolnić
parę wodną. Dzięki temu chlebki będą chrupkie. Jedz i smakujJ
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńi smaczny:)
Usuń