Orzechowe ciasto z żurawiną po prostu rozpływa się w
ustach. Orzechy laskowe, żurawina zatopione w słodkim cieście. Wspaniała
propozycja na jesienny deser. Solidny kawałek orzechowego ciasta i kubek
gorącej kawy czy herbaty. Rewelacyjne połączenie, prawda?
Składniki:
- 6 jajek
- ¾szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki orzechów laskowych mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 garści żurawiny HELIO
Lukier:
- białko
- cukier puder
- sok z cytryny
Przygotowanie: Ubij 5
białek na sztywną pianę. Mieszając, dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym
żółtku. Wsyp mąkę, orzechy mielone, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Wymieszaj. Dodaj sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Wrzuć żurawinę i
delikatnie wymieszaj. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem tortownicę (24 cm).
Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 160º-170ºC (z termoobiegiem)
przez 30-40 minut. Z białka, cukru i soku z
cytryny ukręć lukier, który wylej na ostudzone ciasto ładnie udekoruj. Orzechowe ciasto z żurawiną gotowe. Jedz i smakujJ
Oj tak, to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPrawda, prawda:) Smakowite ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuń