Tarta z cebulą i z indykiem – na kawałek, dwa czy
więcej masz smaka? W środku tarty znajdziesz ugotowane, indycze mięso i
podsmażoną na maśle cebulę. Wszystko to przyprawione i zapieczone na kruchym
cieście. Po prostu pychaJ
Ostatnio często u nas goszczą
tarty z różnymi nadzieniami i znikają w zawrotnie ekspresowym tempie. Tą, na
szczęście, udało się sfotografować nim została zjedzona do końca. Smacznie więc
polecam tartę z cebula i z indykiemJ
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- mięso z 1 ugotowanego skrzydła indyczego (może być z bulionu)
- 2-3 cebule
- 1 -2 łyżki masła
- 200 ml śmietany
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera
- suszony tymianek
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie: Masło pokrój w kostkę. wbij jajko. Dodaj
mąkę, sól i wodę. Zagnieć ciasto. Owiń folią. Następnie wstaw do lodówki na
30-40 minut.
Po wyjęciu rozwałkuj ciasto, tak
by wyłożyć nim formę na tarty lub tortownicę (ok. 25 cm) dociskając porządnie
brzegi. W wielu miejscach nakłuj ciasto widelcem . Piecz w temperaturze 180ºC
przez ok. 15 minut.
Cebulę obierz. Pokrój w piórka.
Wrzuć na roztopione na patelni masło. Lekko podsmaż, soląc w trakcie, lecz nie
zarumieniając jej. Mięso indycze podziel na drobne kawałki. Cebulę i indyka
rozłóż równomiernie na podpieczonym cieście
Jajka rozkłóć widelcem, dodaj
śmietanę i starty ser. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Masę wlej
na wierzch tarty, którą wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez
ok. 30 minut. Tarta z cebulą i z indykiem gotowa. Jedz i smakujJ
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń