Jesienna zupa z kaszą bulgur jest pożywna,
aromatyczna i kolorowa. Kasza bulgur od dawna znana jest na Bliskim Wschodzie.
Uzyskuje się ją z twardej pszenicy durum. Kaszę tą cechuje duża zawartość
białka przy niewielkiej zawartości tłuszczów. Posiada też niski indeks
glikemiczny. Zatem nie powoduje gwałtownych skoków insuliny, a po jej spożyciu
jesteśmy długo syci. Zupa z dodatkiem kaszy bulgur to świetna propozycja na
coraz chłodniejsze dni. A przepis ten pochodzi z Magazynu Aromat Jesień #6 (klik).
Zajrzyj i sprawdź, co tam dla Ciebie mamyJ.
Składniki:
- 100g kaszy bulgur
- 3 papryki
- 4-5 pomidorów
- 1 cebula
- 300g łopatki wieprzowej
- ½ papryczki chili
- pieprz cayenne
- wędzona papryka
- pieprz czarny
- sól
- skórka z limonki
- sok z ½ limonki
- olej
Przygotowanie: Łopatkę pokrój na drobne
kawałki. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj łopatkę. Przypraw solą,
czarnym pieprzem i wędzona papryką. Mięso podsmaż przez chwilę, mieszając od
czasu do czasu. Pokrój cebulę. Wrzuć do garnka wymieszaj. Po chwili łopatkę z
cebulą zalej wodą, tak by wszystko było przykryte. Gotuj pod przykryciem przez
20 minut. Następnie pokrój paprykę i pomidory. Papryczkę chili drobno posiekaj.
Kolejno dodawaj do zupy. Kaszę bulgur również wrzuć do garnka. Wymieszaj. Jeśli
potrzeba, dolej wody. Gotuj aż pomidory się rozpadną, a kasza spęcznieje.
Następnie dodaj otartą skórkę z limonki. Wymieszaj, skosztuj i przypraw do
smaku. Jesienna zupa z kasza bulgur
gotowa. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz