Genialne połączenie smaków: pieczone
buraczki, ser feta, miechunka suszona i roszponka. Po prostu pycha. Sałatka polana jest sosem z wykorzystaniem oleju z zalewy z suszonych pomidorów, co
dodatkowo ją wzbogaca:) Od słodkości poprzez słoność, aż do lekkiej
kwaskowatości.
Ostatnio buraczki piekę w nieco odmienny
sposób. Takie al dente mi wychodzą (szczegóły poniżej). Wspaniale komponują się w sałatce.
Wszystkim jesiennym smakoszom polecam tą sałatkę
z pieczonych buraczków, miechunką i roszponką.
Składniki:
- 5-6 buraków
- 200 g sera feta
- roszponka
- 2 garści miechunki
- olej rzepakowy
- 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
Przygotowanie: Buraki wymyj dokładnie. Osusz.
Odetnij „ogonek” i nierówności z góry. Większe przekrój na pół. Ułóż w naczyniu
żaroodpornym. Polej olejem rzepakowym. Wierzch nakryj folią aluminiową. Piecz w
temperaturze 180 ºC przez godzinę. Wystudzone buraki obierz i pokrój w kostkę.
Ser feta również pokrój w kostkę. Wrzuć do miski. Dodaj wypłukaną i osuszoną
roszponkę. Wrzuć przekrojone na połówki owoce miechunki. Przygotuj sos. Polej
nim sałatkę. Delikatnie wymieszaj. Skosztuj i dopraw do smaku. Sałatka z pieczonych buraczków, miechunką i
roszponką gotowa. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz