Kaszotto z pieczoną dynią i papryką - bardzo
smaczny pomysł na obiad, kolację czy pudełko do pracy, (jeśli masz gdzie
zagrzać). Upieczone kawałki dyni, papryki i pomidorów wraz z
czosnkiem i aromatycznymi ziołami. PychaJ Dynię,
paprykę i pomidory wraz z czosnkiem można upiec dzień wcześniej. Wtedy
przyrządzenie kaszotta staje się ekspresowym, Wystarczy ugotować kasze jaglaną,
w tzw. międzyczasie podsmażyć boczek wraz z papryczką chili i warzywa. I jużJ Szybko, kolorowo, smacznie i rozgrzewającoJ Wszystkim Smakoszom polecamJ
Składniki:
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- ½ dyni
- 3 papryki
- 3 pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- 10 dag boczku wędzonego
- olej rzepakowy
- masło klarowane
- papryczka chili
- sól, pieprz
- tymianek, ostra i słodka papryka
Przygotowanie: Dynię obierz, pokrój na
mniejsze kawałki. Wydrąż gniazda nasienne z papryki i pokrój na kawałki o
podobnej wielkości. Pomidory przekrój na czwartki. Warzywa ułóż na formie do
zapiekania. Ząbki czosnku rozgnieć przy twardej końcówce, lecz nie obieraj. Dodaj
do warzyw. Warzywa lekko posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej olejem
rzepakowy. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Kaszę jaglaną upraż w garnku o grubszym
dnie. Zalej odrobiną wrzątku. Odcedź. Następnie kaszę przełóż ponownie do
garnka i zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wrzątku, co kaszy). Posól. Gotuj pod
przykryciem 12 minut.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę
masła klarowanego. Wrzuć pokrojony boczek. Dodaj posiekaną papryczkę chili.
Ciepłą (lub zimną) dynię i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, wraz z pomidorami wrzuć na
patelnię. Na koniec dodaj kaszę. Wszystko wymieszaj. Skosztuj i dopraw do
smaku. Kaszotto z pieczoną dynią i
papryką gotowe. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz