Pomarańczowe
morele, jasno zielone jabłka (papierówki) i mięta. Ponadto
odrobina cukru białego lub brązowego oraz woda. Oto składniki na
przepyszny, letni i domowy kompot. W dobie różnych koktajli i
smoothie, czasem warto powrócić do tradycji:) Polecam.
Składniki
:
- 5-6 jabłek
- 2 garści moreli
- mięta
- cukier
- woda
Przygotowanie:
Jabłka i morele przekrój na pół. Z moreli usuń pestki. Wrzuć
rondla. Zalej wodą i wsyp cukier do smaku. Zagotuj. Odstaw do
ostygnięcia. Dodaj mięte. Odstaw by smaki przeszły sobą. Morelowy
kompot z jabłkami i miętą gotowy. Jedz, pij i smakuj.
Bardzo ciekawy przepis! Z jednej strony jest prosty, z drugiej jednak jest bardzo dobry i właśnie w tej prostocie najlepszy :) Idealny na te ciepłe dni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Anna