Nie
ma jak sernik z truskawkami podawany na zimno. Pyszny, smak
wzbogacony wanilią i gorzką czekoladą. Na letni deser, Dzień Mamy
czy Dziecka wspaniała słodka propozycja!!! Albo tak po prostu do
kawy, spożywanej najlepiej na świeżym powietrzu. Tym samym sezon
na truskawki (jeden z moich ulubionych) uważam za otwarty:)
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego z wiaderka)
- 150ml śmietany 30% lu 36%
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25g startej gorzkiej czekolady
- wanilia lub cukier waniliowy
- 100g biszkoptów
- kubek zaparzonej herbaty
- 250g truskawek
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody.
Odstaw do ostudzenia. Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wymieszaj z
żelatyną. Do miski przełóż ser z wiaderka, wlej śmietanę,
dodaj cukier puder Wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej lekko
ciepłe mleko z żelatyną i ponownie wymieszaj. Dodaj wanilię i
startą czekoladę. Wymieszaj.
Dno
tortownicy (o średnicy 26cm) wyściel papierem do pieczenia. Na nim
układaj namoczone w herbacie biszkopty. Wyłóż masę serową i
wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny by stężało.
Wyjmij, poukładaj truskawki, na wierzch wlej tężejącą galaretkę.
Wstaw ponownie do lodówki (na przynajmniej 1 godzinę). Sernik na
zimno z truskawkami gotowe. Jedz i smakuj.
Rozpoczyna się idealny czas na serniki na zimno :)
OdpowiedzUsuń