Już jest dostępny najnowszy
numer kwartalnika internetowego Aromat #
20 Wiosna 2020 - Magazyn Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zapraszam na moc
wiosennych, kulinarnych inspiracji: szparagi, jajka, śniadania wiosenne,
czyszczenie zamrażarki czy dania z tzw. resztek (co w tym wyjątkowym czasie na
pewno Ci się przyda). Ponadto fit słodycze, lunchboxy i wspólne, czekoladowe świętowanie.
Kuchnia gwiazdorska i coś dla maturzystów. Zajrzyj. Polecam naprawdę warto😊
Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Komentarze
Prześlij komentarz