Latem, zwłaszcza w upalny dzień, dopiero wieczorem wraca nam apetyt, a ten makaron jest naprawdę pyszny, sycący i ekspresowy w przygotowaniu. Kozi ser i wędzona szynka nadają mu charakteru, a szpinak dodatkowo przepięknego koloru. Danie przypomina łąkę, na której gdzie nie gdzie kwitną kwiaty. Wspaniała propozycja na wykwintny obiad czy kolację. Z lampką dobrego wina, najlepiej😊
200 g młodego szpinaku
150 g spaghetti
3 ząbki czosnku
50 g wędzonej szynki
50 g sera koziego półtwardego
pieprz, sól
oliwa
Przygotowanie: Makaron wrzuć do lekko osolonej, wrzącej
wody. Na wierzch dodaj opłukane liście szpinaku. Gotuj je razem z spaghetti
przez 5 minut. Odcedź sam szpinak, a makaron gotuj dalej, wedle instrukcji
podanej na opakowaniu. Do blendera wrzuć obrane ząbki czosnku, ciepły szpinak,
sól, pieprz, trochę oliwy i wody z makaronu. Zmiksuj na sos. Wędzoną szynkę
drobno pokrój, podsmaż na suchej patelni. Przełóż na talerz. Na patelni, na
której smażyła się szynka, wrzuć makaron, polej zielonym sosem i wymieszaj.
Posyp połową startego sera i wymieszaj. Zielony makaron podawaj posypany z
wierzchu podsmażoną, wędzoną szynką i starty kozim serem. Zielony makaron z
kozim serem gotowy. Jedz i smakuj😊
Dodaj podpis |
Komentarze
Prześlij komentarz