To już ostatni dla większości z nas weekend wakacji, tych szczególnych i wyjątkowych pod wieloma względami. Dni pełnych słońca i beztroski. A zatem proponuję wyruszyć w kulinarną podróż w daleki świat, do magii smaków i niezwykłych aromatów. Ach! Jak młode warzywa wspaniale smakują! Ach! Jak lato wspaniale smakuje!
Curry z
kalafiorem i z marchewką
1 kalafior
2 marchewki
400 ml mleka kokosowego
150 g ryżu basmati lub jaśminowego
2 -3 ząbki czosnku
1 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy
curry
½ łyżeczki kminu
rzymskiego
1/3 łyżeczki cynamonu
2 goździki
½ łyżeczki nasion kolendry
¼-1 łyżeczki pieprzu
cayenne
1 łyżka oleju lub masła
klarowanego
świeża kolendra do
podania
Przygotowanie: Kalafiora rozdziel na małe różyczki, a
marchewki pokrój w półplasterki. Obrany czosnek i imbir posiekaj bardzo drobno.
Do moździerza wsyp goździki, kmin rzymski i nasiona kolendry. Zmiażdż je.
Następnie dodaj sproszkowane przyprawy i razem wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej
tłuszcz. Wrzuć świeży czosnek i imbir. Smaż około minuty. Następnie dodaj
przyprawy z moździerza, wymieszaj. Smaż również około minuty. Dodaj warzywa,
wymieszaj dokładnie, tak by warzywa były pokryte przyprawami. Wlej mleko
kokosowe. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś około 10-12 minut. Curry
podawaj z ugotowanym ryżem, posypane świeżą kolendrą. Curry z kalafiorem i z
marchewką gotowe. Jedz i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz