Mini sernik na koniec lata, na osłodę weekendowych dni. Dla mnie bomba😊 Porzeczka czarna (możesz użyć mrożonej) w połączeniu z masą serowo-jogurtową Sernik na zimno niewielkich rozmiarów (tortownica średnica 18 cm) jest idealny na randkę lub małe rodzinne święto. Do przygotowania spodu możesz użyć chałki lub też innego rodzaju pieczywa czy herbatników a zamiast porzeczki np. malinę. Zachęcam Ciebie do skosztowania😊
Mini sernik z czarną porzeczką na spodzie z chałki
3 kromki czerstwej
chałki
100g masła
500g dobrego sera na
sernik
125 ml śmietanki 30 %
lub jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
2/3 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki zimnej
wody
1 szklanka czarnej porzeczki
Przygotowanie: Pokruszoną chałkę wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Następnie przełóż do wyłożonej papierem tortownicy. Wyrównaj. Na czas przygotowania masy serowej wstaw do lodówki.
Żelatynę zalej 1/3
szklanki zimnej wody. Odstaw ją na 10 minut do nasączenia. Później postaw ją na
palniku i podgrzewaj, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, by jej
nie zagotować. Odstaw do lekkiego przestudzenia, tak by pozostała płynną.
Twaróg zmiksuj z cukrem,
kremówką (śmietany nie ubijaj wcześniej) i z łyżką soku z cytryny. Wlej
rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę, cały czas miksując, tak by nie
powstały grudki. Połowę serowej masy wyłóż równomiernie na masę z chałki.
Tortownicę wstaw do lodówki, by masa nieco stężała.
Czarną porzeczkę zmiksuj blenderem (jeśli nie lubisz pesteczek, to dodatkowo przetrzyj porzeczki przez sitko, choć ja tego nie zrobiłam). Dodaj je do pozostałej masy serowej. Wymieszaj. Wyłóż delikatnie i równomiernie na białą masę. Udekoruj. Schłodź przez przynajmniej parę godzin, najlepiej całą noc. Mini sernik z czarną porzeczką na spodzie z chałki gotowy. Jedz i smakuj😊
Komentarze
Prześlij komentarz