Przejdź do głównej zawartości

Lubelski Kociołek gotuje dynię – pikantne zapiekanki



Dynia!!! Dynia!!! Dynia!!!
W tą sobotę zdecydowanie rządzi w kuchni lubelskich blogerekJ Wspólna akcja „Lubelski Kociołek” odsłona: pierwsza, temat: dynia. Razem ze mną w kulinarnej zabawie biorą udział:
Dorota - Sierotka maRysia w kuchni http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/ Meksykańska zupa z dyni pomysłodawczyni całej zabawy oraz współtwórczynie
Ania - Przyprawmnie
Gosia
Edyta - Pasja Smaku
Agnieszka -Wiosenka27 

Zaglądajcie na ich blogi, jak nie teraz to później, ważne, że dziś, znajdą się tam ich smaczne i lubelskie dyniowe propozycje.
U mnie dziś pikantne zapiekanki z dyni (co by się trochę rozgrzać). Smaczna propozycja na jesienną przekąskę lub kolację. Do piwka w sam raz:) Smak niezapomniany: pikantne chili, słony bekon i słodka dynia. Proporcje można zmieniać dowolnie- rzecz gustu i ilości oczekujących smakoszyJ Zapieczone na bagietkach, pyszne chrupiące zapiekanki J Ach tylko jeść i cieszyć się smakiem pozostajeJ

Składniki: na 2 osoby

<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->0,5 kg dyni  
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->kilka plasterków boczku wędzonego/ wędzonej szynki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2-3 ząbki czosnku
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->papryczka chili
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->natka pietruszki
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->2 bagietki średniej długości
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->sól, pieprz
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->oliwa
<!--[if !supportLists]-->·        <!--[endif]-->ew. papier do pieczenia


Przygotowanie: Piekarnik nastaw na 200 ºC. Dynię pokrój na kawałki 1-2 cm, włóż do miseczki posyp solą i polej oliwą. Wymieszaj palcami. Wysyp na balche wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut zaglądając do niej, by się nie spaliła. Możesz to zrobić dzień wcześniej i w większej ilości przyda Ci się do makaronu lub sałatki. Pokrojony boczek podsmaż na patelni, następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Papryczkę oczyść z pestek i dodaj na patelnię (ilość, jaką jej dodasz zależy od stopnia pikantności jaką lubisz). Następnie wrzuć rozdrobniony tymianek. Wszystko podsmaż przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Teraz dodaj kawałki dyni. Podsmaż, skosztuj i przypraw solą, pieprzem do smaku. Bagietki przekrój na pół i wydrąż środki. W wydrążone środki wkładaj podsmażony farsz. Zapiekaj w temperaturze 200 ºC przez 5 minut. Po wyjęciu posyp wierzch zapiekanek posyp posiekana natką pietruszki Pyszne, pikantne i chrupiące danie gotowe. Jedz i smakujJ



Komentarze

  1. Bardzo mi się podobają Twoje zapiekanki:) I świetna akcja, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie pisałam u Dorotki, że nie łączyłam jeszcze dyni z boczkiem, atu proszę u Ciebie też. No to chyba trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie usłyszałam od mojego Towarzysza, że takie zestawienie dyni z boczkiem mógłby ewentualnie wypróbować (a dodam, że dyni nie znosi.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i super zapiekanki ;-)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł zaskakujący :),mam jeszcze jedną sporą dynię i chyba się skuszę na te zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dynię mam :D jeszcze się zastanawiam co z nią zrobię, a te zapiekanki wyglądają niezwykle kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujący serwis. Bardzo podoba mi się szata graficzna.
    Życzę powodzenia w dalszym prowadzeniu strony!

    My web page: katalog

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)