Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z grzankami, pomidorami i pieczoną papryką




Grzanki ziołowe, pomidor i pieczona papryka- co za połączenie smaków:) Bardzo smaczna sałatka, z czerwonymi warzywami i wykorzystaniem resztek pieczywa. Takie ostatnio dostałyśmy kulinarne zadanie - Piknik Kromka Porzuconego Chleba Bank Żywności w Lublinie (zerknij w post poniżej). Najbardziej pracochłonne jest obieranie upieczonej papryki, za to smaczny efekt nagradza kulinarne trudyJ, zwłaszcza, gdy smakuje wielu zgromadzonym gościomJ

Składniki:
  • ok. 10 kromek chleba (z poprzednich dni)
  • 4 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa
  • miód
  • ocet winny
  • sól,  pieprz
  • bazylia
  • papryka, czosnek
  • suszone zioła do grzanek


Przygotowanie:

Grzanki: Czerstwy chleb pokrój w kostkę. Część z nich wrzuć do miski, posypujemy papryką i ziołami (ulubionymi), spryskaj oliwa i wymieszaj. Wsyp kolejną warstwę grzanek i powtórz czynności. Gdy już wszystkie chlebowe kosteczki są gotowe, wysyp je na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego na 100°C piekarnika na pół godziny. W trakcie pieczenia sprawdź, czy grzanki równomiernie się suszą (dobrze bezie je przemieszać). Po wyjęciu grzanki sa gotowe. Oczywiście możesz zrobić większa porcję grzanek – pozostaną do podjadaniaJ

Pieczona papryka: Paprykę posmaruj oliwą i piecz 30 minut w temperaturze 200ºC. Zaglądaj do niej, gdy skórka zrobi się brązowa wyjmij i włóż do mocno osolonej zimnej wody. Paprykę wyjmij z wody, usuń nasienne gniazdo, zdjąć skórkę i pokrój w kostkę miąższ.


Cebulę pokrój w kostkę, posól i wsyp do salaterki. Pomidory obierz ze skórki i oczyść z pestek. Następnie pokrój je w kostkę. Dodaj do salaterki. Teraz  dodaj pokrojoną papryki grzanki. W miseczce obok przygotuj sos: z oliwy wymieszanej z miodem (1/2 łyżeczki), octem, solą i pieprzem. Sos dodaj do sałatki i wymieszaj, dodaj parę porwanych/posiekanych listków świeżej bazylii. Skosztuj i ewentualnie dopraw. Sałatkę dobrze jest odstawić by nieco się przegryzła. SmacznegoJ


Komentarze

  1. Jest tu wszystko co lubię! Na pewno zrobię tą sałatkę (podejrzewam, że nie jeden raz;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....