Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami



Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami to bardzo smaczny, bezglutenowy deser. Czekolada, kasza gryczana niepalona, gruszki i orzechy ziemne, pychaJ. Tradycyjni smakosze również się nim zachwycają. A nawet tacy smakosze, co kaszy gryczanej palonej nie lubią. Fanką kaszy gryczanej zwłaszcza tej palonej nie jestem (jakiś taki dziwny posmak odczuwam), ale za to kasza gryczana niepalona bardzo mi smakujeJ Tym bardziej, że takie smakowitości z niej wychodząJ Smacznie Wam polecam to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami.


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 100g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady+ 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka rumu lub aromatu



Polewa:
100g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła klarowanego
1-2 łyżki miodu
orzeszki do dekoracji

Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Po wystudzeniu zmiel w maszynce lub blenderem. W garnku rozpuść masło, włóż połamaną w kostki czekoladę. Rozpuść mieszając. Do miski wbij jajka i utrzyj je wraz z cukrem. Wlej olej. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo: rozpuszczoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Mąkę wymieszaj z sodą/ proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Orzechy posiekaj. Wrzuć do ciasta. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wlej rum/aromat. Wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w temperaturze 180 ºC przez 45 minut.

Polewa:  Łyżkę masła rozpuść w garnku. Czekoladę połam w kostki. Dodaj do masła. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Polewę wylej na ostudzone ciasto. Posyp orzeszkami. Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami gotowe. Jedz i smakujJ


Jesienne Superfoods

Komentarze

  1. typowo jesienne, pyszne i zdrowe smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam dotąd ciasta z kaszy gryczanej, ale prezentuje się apetycznie :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ciasto meksykańskie

Gdy podaję to ciasto mój brat mówi, że to ciasto z langustą. W rzeczywistości są to kawałki jabłek i/lub gruszek, a nie tam żaden może i pyszny skorupiak. Kawałki owoców, orzechy, rodzynki w cieście kakaowym- to zawsze się udaje i smakuje świetnie. Składniki 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao kawałek laski wanilii 7 łyżek wody 1 kostka masła albo margaryny 10 dag orzechów włoskich 3 jabłka 1 gruszka garść rodzynek cukier puder Przygotowanie: Masło lub margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i wodą.  W tym czasie namoczyć rodzynki, pokroić orzechy. Obrać jabłka i gruszki, które następnie pokroić w kostkę. Przestudzoną, lecz ciepłą masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem, sodą i wanilią. Dodać ubitą pianę z białek, owoce i bakalie (rodzynki wcześniej osuszyć na papierowym ręczniku i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodobał mi się od początku, gdy zobaczyłam gazetkę LIDLa. Kupiłam produkty i wypróbowałam.  Sos i pulpety smakowały znakomicie. Przepis godny powtórzenia i polecenia. Składniki:   4 osób Czas przygotowania: 30 minut mielone mięso wieprzowo-wołowe: 500g cebula pokrojona na ćwiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawałki: 2szt. natka pietruszki: 1pęczek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki słoik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5łyżeczki chleb: 4kromki ser sałatkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g stołowe brandy: 3łyżki jajko, osobno żółtko i białko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3łyżki woda: 0,5szklanki sól: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojoną cebulę i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekaną pietruszkę i miksujemy razem. Ja nie używałam miksera tylko posiekałam cebulę i natkę, następnie wymieszałam w m

Mufinki z czekoladową duszą

Zastanawiam się czy to, aby na pewno to dusza czy może serce...... Dla zakochanych w Dzień św. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J Słodkie waniliowe ciastko z czekoladową niespodzianka w środku. Aż te słodkie afrodyzjaki kuszą zapachem, smakiem i nie tylko…. Składniki: na 12 szt. 1 szklanka mąki 12 dag masła 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budyń czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wciąż ucierając dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budyń. Gdy budyń przestyga, włóż do dołków formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Każdy dołek napełnij ciastem do 1 cm wysokości. Następnie na

Szwedzkie marynowane śledzie

Szwedzkie śledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na świąteczny. Nam  bardzo posmakowały tak przyrządzone śledzie . Zmierzam przyrządzić je na najbliższą Wieczerzę Wigilijną. Jestem pewna, iż szerszemu, rodzinnemu gronu  również  posmakują J Składniki: 1 kg solonych śledziowych filetów 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 liście laurowe 1 cebula 1 por pęczek koperku Przygotowanie: Namocz śledzie. Przygotuj marynatę z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej ją, ale nie zagotuj. Postaw do ostygnięcia. Pokrój śledzie, cebulę, pora i koperek. W słoiku układaj kolejno warstwami śledzia, cebulę, pora i koperek. Wlej marynatę. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robiłam ostatnio te śledzie zamiast liścia laurowego, który akurat się skończył, dodałam suszonej kolendry -smakowało wybornie:)