Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne
smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w
ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze
lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie dyniowe ciasto z morelami i borówkamiJ Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznieJ
- 1kg dynia
- 1 pomarańcza
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mąki gryczanej
- ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 garści rodzynek
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3-4 łyżki dżemu morelowego
- borówki amerykańskie do dekoracji
Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej
olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku
w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj
dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
W misce utrzyj żółtka z cukrem.
Dolej ¾ szklanki oleju. Zmiksuj. Dodaj mąki wymieszane proszkiem do pieczenia i
2/3 musu dyniowego. Zmiksuj wszystko razem. Białka ubij
i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut.
i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć rodzynki i ponownie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut.
Polewa: W garnku rozpuść masło. Dodaj pozostałą
część musu dyniowego i dżem morelowy. Tak przygotowaną polewę wylej na ostudzone
ciasto. Wierzch udekoruj borówkami. Dyniowe
ciasto z morelami i borówkami gotowe:) Jedz i smakujJ
fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Z takim ciastem zdecydowanie słodko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
Usuń