Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami



Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami to bardzo smaczny, bezglutenowy deser. Czekolada, kasza gryczana niepalona, gruszki i orzechy ziemne, pychaJ. Tradycyjni smakosze również się nim zachwycają. A nawet tacy smakosze, co kaszy gryczanej palonej nie lubią. Fanką kaszy gryczanej zwłaszcza tej palonej nie jestem (jakiś taki dziwny posmak odczuwam), ale za to kasza gryczana niepalona bardzo mi smakujeJ Tym bardziej, że takie smakowitości z niej wychodząJ Smacznie Wam polecam to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami.


Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 100g cukru brązowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 100 g gorzkiej czekolady+ 1 łyżka masła klarowanego
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody/ proszku do pieczenia
  • 30g orzeszków ziemnych
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka rumu lub aromatu



Polewa:
100g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła klarowanego
1-2 łyżki miodu
orzeszki do dekoracji

Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Po wystudzeniu zmiel w maszynce lub blenderem. W garnku rozpuść masło, włóż połamaną w kostki czekoladę. Rozpuść mieszając. Do miski wbij jajka i utrzyj je wraz z cukrem. Wlej olej. Wciąż ubijając dodawaj stopniowo: rozpuszczoną czekoladę i zmieloną kaszę gryczaną. Mąkę wymieszaj z sodą/ proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Orzechy posiekaj. Wrzuć do ciasta. Gruszki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta. Wlej rum/aromat. Wymieszaj. Przelej ciasto do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w temperaturze 180 ºC przez 45 minut.

Polewa:  Łyżkę masła rozpuść w garnku. Czekoladę połam w kostki. Dodaj do masła. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj 2 łyżki miodu. Wymieszaj. Polewę wylej na ostudzone ciasto. Posyp orzeszkami. Czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i z gruszkami gotowe. Jedz i smakujJ


Jesienne Superfoods

Komentarze

  1. typowo jesienne, pyszne i zdrowe smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam dotąd ciasta z kaszy gryczanej, ale prezentuje się apetycznie :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Staropolski Mazurek Królewski

    Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy.  W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego ciasta. Z podanych składników wychodzi mazurek na dużą prostokątną blachę. A przepis na staropolski mazurek zwany królewskim na pochodzi z książki pod tytułem  „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Maria Lemmis i Henryk Vitry Wydawnictwo Interpress Warszawa. Zapisuję go u siebie, by częściej korzystać:) Polecam i Wam skosztujcie sami J Składniki: 35 dag masła 12 dag cukru pudru 12 dag obranych migdałów 37 dag mąki pszennej 4 ugotowane żółtka 1 surowe żółtko odrobinę skórki cytrynowej Lukier: 10 dag cukru pudru wiśnie, czereśnie z konfitury 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekaj drobno migdały (nie miel ich!). Ugotowane żółtka przetrzyj przez sito. Masło utrzyj na „ ...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...