Jajka z pieczarkami i chili na pewno zachwycą
podczas wielkanocnego śniadania. Smak jajek faszerowanych pieczarkami jest mi
dobrze znany. Zwykle na Wielkanoc, ale nie tylko, przyrządza je moja mama.
Zmodyfikowałam ten przepis. Dodatek chili nadał pieczarkom nieco pikanterii, a
starta skórka cytrynowa świeżości i niesamowitego zapachu. Przepis ten pochodzi
z Magazynu Aromat Wiosna (klik). Zajrzyj
tam i wiosennie zainspiruj sięJ PolecamJ
Składniki:
- 4 jajka
- 6 pieczarek
- ½ papryczki chili
- skórka z ½ cytryny
- sól, pieprz
- łyżka majonezu
- oliwa
- masło klarowane
Przygotowanie: Jajka
ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Wydrąż żółtka. Rozgnieć je widelcem. Pieczarki
pokrój i podsmaż na maśle. Pod koniec smażenia dodaj posiekane chili, sól i
pieprz. Wymieszaj. Ostudzone pieczarki drobno poszatkuj (możesz użyć
rozdrabniacza).
Żółtka wymieszaj z pieczarkami.
Dodaj majonez, oliwę i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj, skosztuj przypraw do
smaku. Tak przygotowana masą wypełnij białkowe łódeczki. Udekoruj. Jajka z pieczarkami i chili gotowe.
Jedz i smakujJ
Uwielbiam z pieczarkami.
OdpowiedzUsuń