Kaszotto - gryczanotto to danie powstało na tzw.
„prędce”, a że smakuje bardzo dobrze to obecnie często się u nas pojawia jako
danie obiadowe lub obiado-kolacja.
Kaszotto
– gryczanotto oprócz tego, iż jest bardzo smaczne to jeszcze szybkie w
przygotowaniu. Mielone mięso, papryka zielona, cebula. Wszystko doprawione
papryczką chili i lub/ pieprzem cayenne. My przyrządzamy to danie z kaszą
gryczaną niepaloną, ale Wy możecie użyć oczywiście i palonej. Osobiście za
bardzo nie lubię posmaku kaszy gryczanej palonej, ale za to niepalona
smakuje mi coraz bardziej. Chciałabym poznać jak to dawniej gotowano kasze gryczaną, taką w koc zawijaną. Może ktoś z Was mi podpowie:)
Składniki:
- ½- ¾ szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej
- 250 g mięsa mielonego
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- olej rzepakowy
- ½ papryczki chili
- pieprz cayenne
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie: Ugotuj kaszę. W tym celu do rozgrzanego
rondelka wsyp kaszę. Lekko ją podpraż (lekko podsmaż bez żadnego tłuszczu).
Następnie zalej wrzątkiem. Dwa razy więcej wody niż kaszy. Posól. Gotuj pod przykryciem przez
15 minut.
Na patelni rozgrzej odrobinę
oleju. Wrzuć posiekaną cebulę. Posól odrobinę. Stopniowo dodawaj mięso mielone.
Przypraw solą, pieprzem czarnym, papryczką chili i/lub pieprzem cayenne. Możesz
też dodać ulubione suszone zioła. Gdy mięso już ładnie zmieni kolor, wrzuć pokrojoną w paski zieloną paprykę. Dodaj passatę pomidorową. Wymieszaj. Dodaj ugotowaną
kaszę. Wymieszaj, skosztuj i ew. dopraw do smaku. Kaszotto – gryczanotto gotowe. Jedz i smakujJ
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia tak kaszę gotowała - w sensie, ten numer z kocem ;) Muszę ją podpytać :)