Szynka wolno pieczona w miodzie i musztardzie to bardzo
smaczna propozycja domowej wędliny. Oczywiście szynkę wolno pieczoną w miodzie
i musztardzie można spożywać na ciepło, bezpośrednio po jej upieczeniu. Smaki
wyborne. Na pewno tak pieczona szynka będzie gościć na naszym Wielkanocnym
stole. Mięso kruche, dobrze wypieczone, rozpływa się w ustachJ Miód musztarda i cebula nadają szynce naprawdę wyjątkowo
dobrego smaku. Och, jakie dobre pyszne mięso! Takie okrzyki dochodziły z
kuchni, gdy je ostatnio upiekłamJ
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- olej rzepakowy
- suszona pietruszka
- suszone oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie: Mięso
solidnie natrzyj solą i ziołami. Włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego.
Polej wierzch szynki olejem i przykryj. Wstaw do lodówki na parę godzin lub
całą noc.
Cebulę pokrój w półtalarki. Miód
wymieszaj z odrobiną ciepłej wody, w ten sposób łatwiej się rozpuści. Dodaj
musztardę i wymieszaj. Dodaj pieprz. Wlej troche oleju, jeśli zalewa jest za
gęsta. Następnie tak przygotowana zalewą wysmaruj szynkę z każdej z jej stron.
Ponownie włóż do brytfanki/naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez
pierwsze 20 minut w temperaturze 150ºC, a następnie zmniejsz temperaturę do 130
ºC i piecz (dalej pod przykryciem) przez 3-3,5 godziny. Od czasu do czasu
podlewając szynkę powstałym sosem. Szynka
wolno pieczona w miodzie i musztardzie gotowa. Jedz i smakujJ
Uwielbiam takie domowe wędliny, ja piekę zwykle w ziołach, muszę wypróbować Twoja marynatę koniecznie :)
OdpowiedzUsuń