Ciasto czekoladowe Neli- oczywiście Neli Rubinstein,
który to przepis otrzymała od Helen Szell. Ciasto czekoladowe o niesamowicie
intensywnym smaku. Zbite, wilgotne i słodkie w sam raz. Z taką fajnie chrupiąca
skórką po bokach. PychaJ
Ciasto czekoladowe Neli przygotowałam
zgodnie przepisem opublikowanym w książce pod tytułem „Kuchnia Neli". Od siebie dodałam płaską
łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli podczas ubijania białek.
*Jednak troszkę przygód miałam
podczas pieczenia tego ciasta, gdyż zgodnie z podanym przepisem ciasto
czekoladowe powinno się piec w 100 ºC (350 º F) na środkowej półce przez 40
minut. Najpierw się zdziwiłam, że w tak niskiej temperaturze, ale co tam.
Dopiero później podczas pieczenia spostrzegłam, iż coś tu nie graJ. Prawdopodobnie nastąpił drukarski błąd w przeliczaniu
temperatury, gdyż 350 ºF to około 176 ºC. Ja piekłam przez pierwsze 30 minut w
100 ºC, a przez następne 30-40 minut w 140ºC z termoobiegiem za każdym razem.
Ciasto wyszło bardzo smaczne Także jeszcze na pewno będę eksperymentować, jeśli
chodzi o temperaturę i długość pieczeniaJ.
Och! Jak lubię przeglądać
książki kucharskie i wynajdywać w nich takie perełkiJ Wam też słodko i czekoladowo polecam ten przepisJ Na weekend, do kawyJ w sam
razJ
Składniki: 8-10 porcji
- 180 g masła
- ¾ szklanki (150 g ) cukru
- 160 g czekolady półsłodkiej (u mnie gorzka z mleczną pomieszana)
- 3 jajka
- ¾ szklanki (105 g) mąki pszennej
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie: Utrzyj masło, aż będzie całkiem
miękkie. Dodaj cukier i dalej ucieraj, aż masa zrobi się puszysta. Na bardzo
małym ogniu roztop połamaną w kostki czekoladę. Poczekaj, aż ostygnie do
pokojowej temperatury. Dodaj ją do maślanej masy. Mieszając przez cały czas, wbijaj
po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj
do masy. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij
je na sztywno. Piekarnik nagrzej do 100ºC (350ºF) *patrz we wstępieJ. Foremkę o pojemności 6 szklanek (u mnie o średnicy 25 cm) wyściel papierem do pieczenia.
Do ciasta dodaj ¼ ubitej piany. Bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj
resztę piany i znów bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy. Piecz
je przez 40 minut, na środkowej półce. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka,
którą zostało nakłute, jest sucha.
Ciasto
czekoladowe Neli gotowe. Oczywiście dodatkowo możesz je polać lukrem, np.:
rumowymJ Jedz i smakujJ
Wielokrotnie piekłam to ciasto. Proszek jest naprawdę zbędny.
OdpowiedzUsuńto następnym razem upiekę bez proszku:)pozdrawiam
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń