Jeszcze
ciepły i pachnący numer Magazynu
Aromat #19 Zima 2019 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej jest już
dostępny (klik).
Piękna i rodzinna okładka- Dorota wraz ze swymi pociechami, zachęca
by zajrzeć do środka. Znajdziesz tu: przepisy na dania z ryb,gdyż
w grudniu obchodzimy ich święto. Kulinarne inspiracje na dania z
cebuli w roli głównej. Twaróg jako wspomnienie z dzieciństwa.
Pomysły na ciasta i zagospodarowanie poświątecznych i nie tylko
resztek. Przepisy na grzańce tym razem bezalkoholowe oraz imprezowe
przekąski wegańskie. Ponadto kuchnia gwiazdorska i coś o winie. Zapraszam
do lektury:)
Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Komentarze
Prześlij komentarz