Świetna
propozycja na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, drożdżówek,
pierników czy makowców. Tych świątecznych i nie tylko. Do
przygotowania tego puddingu możesz wykorzystać różne świeże i
suszone owoce. Polać miodem, syropem z agawy czy klonowym.
Oczywiście możesz dołożyć gałkę lodów waniliowych lub bitą
śmietanę, a wierzch posypać orzechami. Pudding
chlebowy z owocami
polecam na ciepłe, zimowe śniadanie czy
deser.
Pudding
chlebowy z owocami
Składniki:
10
kromek czerstwego/suchego chleba, bułek, drożdżówek, chałek itp.
2
szklanki mleka
2
łyżki miodu/syropu z agawy
3
jajka
2
łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia
2
jabłka i 1 banan
Przyprawy:
Cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon
Przygotowanie: W
garnku podgrzej masło, gdy się rozpuści, wlej mleko. Zestaw z
ognia. Dodaj miód i wymieszaj. Ostudź. Dodaj przyprawy oraz –
opcjonalnie – suszone owoce. Jajka rozbij, rozkłóć widelcem.
Wlej do mleka i wymieszaj.
Pieczywo
i ciasto pokrój w dość grubą kostkę. Wrzuć do masy
mleczno-jajecznej. Jabłka wraz ze skórką pokrój w kostkę.
Obranego banana na mniejsze kawałki.Owoce dodaj do masy. Wymieszaj.
Wszystko niech poleży tak około 5 minut, by pieczywo nasiąknęło
płynem.
Piekarnik
nagrzej do 180 °C. Formę wysmaruj masłem, następnie przełóż
namoczone pieczywo. Polej resztą mleczno-jajecznego sosu. Wstaw do
pieca na 25 -30 minut. Podawaj na ciepło. Pudding
chlebowy z owocami gotowy. Jedz i smakuj.
Komentarze
Prześlij komentarz