Podpłomyki
czyli placki smażone/pieczone na suchej patelni. Takie chlebki znane wielu
kulturach pod różnymi nazwami, choćby naan popularny w kuchni indyjskiej. Prosta,
polska, tradycyjna receptura: mąka, sól i woda. Przepyszna baza do wszelakich: twarożków,
past czy sałatek. Dziś proponuję podać go z fenomenalnym twarożkiem
czosnkowo-miętowym a na wierzchu położyć rzodkiewkę, najlepiej taką zerwaną z
przydomowego ogródka.
Pełnoziarniste
podpłomyki z twarożkiem czosnkowo-miętowym wręcz
wpraszają się na wiosenne śniadanie czy kolację. To również świetna propozycja
na majowy piknik (taki domowy również)😊
Pełnoziarniste podpłomyki z
twarożkiem czosnkowo-miętowym
1 szklanka mąki
pszennej chlebowej typ 1050
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
z pełnego przemiału
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżka oliwy/ oleju
rzepakowego
250g sera białego półtłustego
2-4 ząbki czosnku
1 dymka
garść świeżej mięty
2-3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
sól, pieprz czarny
rzodkiewka
Przygotowanie: Wymieszaj
obie mąki i sól. Dodaj oliwę/olej i wodę wlewaj stopniowo jednocześnie
wyrabiając elastyczne ciasto. Następnie podziel ja na 10-12 kulek. Każdą z nich
rozwałkuj na cienki placek. Dobrze rozgrzej patelnię (bez żadnego tłuszczu). Na
niej opiekaj placki z każdej strony, aż powstaną przyrumienione pęcherze.
Obrane
ząbki czosnku i dymkę drobno posiekaj. Biały ser rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek,
dymkę, jogurt, sól i pieprz. Wymieszaj. Dodaj porwane listki mięty. Ponownie wymieszaj.
Skosztuj i dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Tak przygotowany twarożek wykładaj
na podpłomyki posypując plasterkami rzodkiewki. Możesz też podać wszystko oddzielnie
do samodzielnego nakładania. Jedz i smakuj😊
Komentarze
Prześlij komentarz