Przejd藕 do g艂贸wnej zawarto艣ci

Zielona zapiekanka z jajkami


Szpinak, szparagi czy cukinia! Wiosna w pe艂ni馃槉 na talerzu zielono. U mnie nawet na patelni i piekarniku. Uwielbiam ten czas, gdy tak wszystko kwitnie i coraz dojrzewaj膮 to nowe warzywa i owoce, z kt贸rych mo偶na co艣 wspania艂ego wyczarowa膰 lub powr贸ci膰 do kochanych, sezonowych da艅. Zielona zapiekanka z jajkami i szpinakiem - pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu. Polecam, by jej spr贸bowa膰馃槉

Tu znajdziesz wi臋cej zielonych przepis贸w:

Shrekowe pulpety, Koktajl dobroci, Cukinowe risotto, Szparagi w migda艂ach, Szparagowa zupa krem czy Szparagowa sa艂atka na drugie 艣niadanie

Zach臋cam do skorzystania z tych jak i pozosta艂ych przepis贸w zgromadzonych na moim blogu馃槉

 




Zielona zapiekanka z jajkami

4 偶贸艂tka

4 bia艂ka

250 g szpinaku

250 g ugotowanego makaronu

2 z膮bki czosnku

2 艂y偶ki oleju

1-2 dymki

S贸l i pieprz

mas艂o do smarowania

 

Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Wrzu膰 posiekany szpinak i czosnek. Przypraw sol膮 i pieprzem. 呕贸艂tka roztrzep, po艂膮cz z drobno pokrojon膮 dymk膮, szpinakiem i makaronem. Bia艂ka ubij na sztywn膮 pian臋. Delikatnie wymieszaj z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Nast臋pnie wszystko prze艂贸偶 do 偶aroodpornego naczynia wysmarowanego mas艂em. Wstaw do nagrzanego na piekarnika na 180°C i piecz przez 25-30 minut. Zielona zapiekanka z jajkami gotowa馃槉 Jedz i smakuj馃槉


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta

Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury prze艂amanej octem balsamicznym, s艂ona feta i czarne oliwki dope艂niaj膮 smaku i koloru. Tarta z czerwon膮 cebul膮 i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje ob艂臋dnie J Przepis na t膮 niezwyk艂膮 tart臋 znalaz艂am w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowa艂a ta tarta z czerwon膮 cebul膮 i fet膮, 偶e przepis zapisuj臋 u siebie co by  je艣膰 i smakowa膰 j膮 cz臋艣ciej.  Wam j膮 te偶 smacznie polecam J Sk艂adniki: 2 du偶e czerwone cebule obrane i pokrojone w pi贸rka 2 艂y偶ki br膮zowego cukru   2 艂y偶ki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na ma艂e kawa艂ki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 艂y偶ki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsma偶 cebul臋. Dodaj cukier, ocet balsamico i sma偶 ok. 5 min, a偶 sos si臋 zredukuje i b臋d

Ciasto meksyka艅skie

Gdy podaj臋 to ciasto m贸j brat m贸wi, 偶e to ciasto z langust膮. W rzeczywisto艣ci s膮 to kawa艂ki jab艂ek i/lub gruszek, a nie tam 偶aden mo偶e i pyszny skorupiak. Kawa艂ki owoc贸w, orzechy, rodzynki w cie艣cie kakaowym- to zawsze si臋 udaje i smakuje 艣wietnie. Sk艂adniki 1,5 szklanki m膮ki 1,5 szklanki cukru 4 jaja 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia 1 艂y偶eczka sody 2 艂y偶ki kakao kawa艂ek laski wanilii 7 艂y偶ek wody 1 kostka mas艂a albo margaryny 10 dag orzech贸w w艂oskich 3 jab艂ka 1 gruszka gar艣膰 rodzynek cukier puder Przygotowanie: Mas艂o lub margaryn臋 rozpu艣ci膰 z cukrem, kakao i wod膮.  W tym czasie namoczy膰 rodzynki, pokroi膰 orzechy. Obra膰 jab艂ka i gruszki, kt贸re nast臋pnie pokroi膰 w kostk臋. Przestudzon膮, lecz ciep艂膮 mas臋 wymiesza膰 z 偶贸艂tkami, m膮k膮, proszkiem, sod膮 i wanili膮. Doda膰 ubit膮 pian臋 z bia艂ek, owoce i bakalie (rodzynki wcze艣niej osuszy膰 na papierowym r臋czniku i obtoczy膰 w m膮ce ziemniaczanej. Ciasto wla膰 do wy艂o偶onej papierem tortownicy o 艣rednicy 28 cm.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Przepis Pascala spodoba艂 mi si臋 od pocz膮tku, gdy zobaczy艂am gazetk臋 LIDLa. Kupi艂am produkty i wypr贸bowa艂am.  Sos i pulpety smakowa艂y znakomicie. Przepis godny powt贸rzenia i polecenia. Sk艂adniki:   4 os贸b Czas przygotowania: 30 minut mielone mi臋so wieprzowo-wo艂owe: 500g cebula pokrojona na 膰wiartki: 1szt. szalotka pokrojonana mniejsze kawa艂ki: 2szt. natka pietruszki: 1p臋czek pomidory pelati, pokrojone (z puszki) :200g malutki s艂oik koncentratu pomidorowego: 1szt. cynamon w proszku: 0,5艂y偶eczki chleb: 4kromki ser sa艂atkowy typu greckiego: 60g oliwki greckie czarne: 80g sto艂owe brandy: 3艂y偶ki jajko, osobno 偶贸艂tko i bia艂ko: 1szt. mleko: 0,25szklanki oliwa z oliwek: 3艂y偶ki woda: 0,5szklanki s贸l: do smaku pieprz: do smaku Przygotowanie: Sos: Pokrojon膮 cebul臋 i szalotki wrzucamy do miksera, dodajemy posiekan膮 pietruszk臋 i miksujemy razem. Ja nie u偶ywa艂am miksera tylko posieka艂am cebul臋 i natk臋, nast臋pnie wymiesza艂am w m

Mufinki z czekoladow膮 dusz膮

Zastanawiam si臋 czy to, aby na pewno to dusza czy mo偶e serce...... Dla zakochanych w Dzie艅 艣w. Walentego i tak to nie ma znaczenia  J S艂odkie waniliowe ciastko z czekoladow膮 niespodzianka w 艣rodku. A偶 te s艂odkie afrodyzjaki kusz膮 zapachem, smakiem i nie tylko…. Sk艂adniki: na 12 szt. 1 szklanka m膮ki 12 dag mas艂a 15 dag drobnego cukru (ale nie pudru) 3 jaja ¾ szklanki mleka 1/3 laski wanilii 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia szczypta soli Dusza: 1 budy艅 czekoladowy 400 ml mleka 12 kostek czekolady deserowej Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180潞C. Mas艂o w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, wci膮偶 ucieraj膮c dodaj jajka, m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia, szczypt臋 soli i ziarnka wanilii. Wlej stopniowo mleko- ca艂y czas mieszaj膮c, a偶 do uzyskania lekko grudkowatej masy. Teraz ugotuj budy艅. Gdy budy艅 przestyga, w艂贸偶 do do艂k贸w formy na mufinki pergaminowe mankieciki. Ka偶dy do艂ek nape艂nij ciastem do 1 cm wysoko艣ci. Nast臋pnie na

Szwedzkie marynowane 艣ledzie

Szwedzkie 艣ledzie marynowane- bardzo smaczna propozycja na 艣wi膮teczny. Nam  bardzo posmakowa艂y tak przyrz膮dzone 艣ledzie . Zmierzam przyrz膮dzi膰 je na najbli偶sz膮 Wieczerz臋 Wigilijn膮. Jestem pewna, i偶 szerszemu, rodzinnemu gronu  r贸wnie偶  posmakuj膮 J Sk艂adniki: 1 kg solonych 艣ledziowych filet贸w 2 cytryny 1/2 szklanki cukru 1 i ¼ szklanki wody 1 艂y偶eczka ziela angielskiego 1 艂y偶eczka ziaren pieprzu 2 li艣cie laurowe 1 cebula 1 por p臋czek koperku Przygotowanie: Namocz 艣ledzie. Przygotuj marynat臋 z soku z cytryn, wody, cukru i przypraw. Podgrzej j膮, ale nie zagotuj. Postaw do ostygni臋cia. Pokr贸j 艣ledzie, cebul臋, pora i koperek. W s艂oiku uk艂adaj kolejno warstwami 艣ledzia, cebul臋, pora i koperek. Wlej marynat臋. Odstaw na noc do zamarynowania. P.S. Jak robi艂am ostatnio te 艣ledzie zamiast li艣cia laurowego, kt贸ry akurat si臋 sko艅czy艂, doda艂am suszonej kolendry -smakowa艂o wybornie:)