z duszkami
Dziś duszkowe
babeczki z jabłkami i orzechami. Pyszne jesienne babeczki. Ciasto, jabłka i
orzechy włoskie. MniamJ Bardzo łatwe w przygotowaniuJ Słodkie w sam
raz, z wyczuwalną cynamonową nutką.
Składniki:
24
szt
·
400
g mąki
·
2
łyżeczki proszku do pieczenia
·
szczypta
soli
·
2
łyżeczki mielonego cynamonu
·
szczypta
gałki muszkatołowej
·
3
łyżki cukru pudru
·
200
g masła
·
3
łyżki miodu
·
2
jaka
·
170
ml mleka
·
3
jabłka (kwaskowe i twarde)
·
garść
orzechów włoskich
Przygotowanie: Formę do
muffinek posmaruj masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami. W rondelku rozpuść
masło, dodaj miód i wymieszaj tak, aby masa była jednolita i gładka. W misce
roztrzep jajka z mlekiem. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Orzechy posiekaj. Do
dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę
muszkatołową, cukier puder. Wymieszaj wszystkie suche składniki. Zrób w środku
dołek, do którego wlej jednocześnie masy maślaną i jajeczną. Następnie dodaj
kawałki jabłek i szybko wymieszaj drewnianą łyżką, aby składniki się połączyły.
Nie mieszaj zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate. Ciastem napełniaj
foremki muffinkowe do 3/4 objętości, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C
i piecz 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w babeczkę będzie
suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostaw babeczki w foremce jeszcze na 10 minut,
po czym delikatnie wyjmij i wystudź. Udekoruj według uznaniaJ
O mniam, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńByły:) Dzięki:)
UsuńJakie piękne duszki! :) Muffinki pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
Usuń