Tą bardzo smaczną ziemniaczaną wypatrzyłam
już dawno na blogu Martyny. Zainspirowało mnie bardzo to połączenie:
ziemniaków, orzechów i cebuli.
To wszystko wymieszane z czosnkiem, koperkiem, skropione
sokiem z cytryny – ach smakuje wybornie. Cebulkę można dodać surową lub podsmażaną.
Obie wersje smakują znakomicie, choć mi osobiście bardziej przypadła do smaku
ta wersja z podsmażona cebulką.
To już setny mój post na bloguJ Hura!!!
Składniki:
·
5 -6 ziemniaków średniej wielkości
·
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
·
1 duża czerwona cebula
·
2 duże ząbki czosnku
·
słodka papryka
·
pęczek koperku
·
oliwa extra virgin
·
1/2 cytryny
·
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać (czasem wykorzystuje te z poprzedniego dnia)
Ostudzone ziemniaki obierz ze skórek, pokrój w kostkę i
przełóż do miski. Skrop je oliwą i posyp słodką papryką. Wstaw na min. godzinę
do lodówki.
Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na
patelni. Ziemniaki połącz z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
posiekanym koperkiem oraz orzechami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, polej oliwą
i sokiem z cytryny (soku dodaj według uznania). Całość wymieszaj. Jedz i smakujJ
Bardzo fajny pomysł na sałatkę, a ja akurat dostałam od Teściów trochę orzechów włoskich :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam:) Dzięki:)
Usuń