Forszmak do bardzo smaczne danie tzw. jednogarnkowe. To nasz lubelski specjał, podawany przy różnych okazjach, często na weselach. Zdarzało się, że koleżanki z innych regionów Polski zachwycały się tym daniem, pytając jak się nazywa to danie i jak się je przyrządza. Tym razem przyrządziłam wersję z pieczarkami, można też dodatkowo lub zamiast nich dodać czerwoną paprykę
Ponadto forszmak lubelski przysmak bierze udział w kulinarnej zabawie: “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, iż rewelacyjne przysmaża się na nim kawałki wieprzowiny. W dodatku nie trzeba niczego więcej dodawać, by pysznie smakowałaJ
Wypróbowałam ten z ziołami ogrodowymi i smacznie polecamJ
Składniki dla 3-4 osób:
· 0,5 kg wieprzowiny
· kawałek wędzonej kiełbasy
· 0,5 l bulionu (najlepiej drobiowego)
· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
· 3-4 ogórki kiszone,
· 8-10 pieczarek
· 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
· 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
· sól, pieprz,
· smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
Przygotowanie: Mięso pokrój w kostkę, następnie obsmaż na patelni (użyj smakowitej pajdy). Przełóż do dużego garnka. Cebulę pokrój w kostkę, ponownie rozpuść smalczyk na patelni i zeszklij cebulę. Na koniec podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażone składniki dorzuć do garnka z mięsem. Pozostały na patelni tłuszcz zalej bulionem, wymieszaj przelej do garnka. Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz . Forszmak duś przez około 1,5 godziny tak by mięso było miękkie. Na 30 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone pieczarki. Zaś 10 minut przed końcem dodaj pokrojone w paseczki ogórki kiszone, dopraw koncentratem, wymieszaj, skosztuj i dopraw do smaku. Forszmak zazwyczaj jadamy z chlebem. Jedz i smakuj J
Smakowicie wygląda !:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńTeż biorę udział w konkursie, powodzenia !!!