Ciasto podwójnie
czekoladowe taki słodki prezent na Dzień Mamy. U mnie z malinami, gdyż moja
mama je uwielbia. Można zastąpić je innymi owocami: truskawkami (nareszcie zaczyna
się na nie sezon), jagodami czy wiśniami. Czekoladowy podpieczony spód, a na
górze czekoladowy, delikatny mus.
To wszystko przystrojone malinami. Kusząco słodki prezent dla Naszych Mam. Bardzo ładnie wygląda, o smaku nie wspomnęJ A wkrótce mamy mogą też nim obdarować
swoje pociechy (rezygnując dla najmłodszych smakoszy z likieru oraz dodając
więcej kakao – zamiast kawy).
Ciasto podwójnie czekoladowe smakuje bajkowo, ma
idealną konsystencję do krojenia. Znika w ekspresowym tempieJ Pyszny podwieczorek. Smacznie i
słodko polecam to ciasto podwójnie czekoladowe z owocamiJ UlubionymiJ
Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto
czekoladowe:
- 200 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady Goplana
- 5 dużych jajek: żółtka i białka osobno
- 2 łyżki kakao
- 200 g cukru
Mus czekoladowy:
- 200g masła
- 180g gorzkiej czekolady Goplana
- 120g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru kawowego (lub pomarańczowego)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wody
- 125 g malin
Przygotowanie:
Ciasto: ozpuść w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj
od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania. Żółtka zmiksuj z kakao. Białko ubij
na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier, cały czas ubijając. Dodaj
roztopioną masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj białka do czekoladowej masy. Delikatnie
wymieszaj tak by białka nie opadły. Tortownicę wyściel papierem do pieczenia
(spód i boki). Wylej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut. Wyjmij, wystudź w formie. Ciasto podczas studzenia
powinno opaść (środek, zostawiając uniesione boki). Trzeba dać jemu trochę czasu
aż popęka. Jeśli jednak nie chce opaść, możesz delikatnie pomóc mu nożem – nacinając
je delikatnie ( ciasto możesz upiec je dzień wcześniej).
Mus czekoladowy: Masło rozpuść w rondelku. Dodaj połamaną czekoladę.
Mieszaj od czasu do czasu w trakcie rozpuszczania. Żelatynę rozpuść w 100 ml podgrzanej,
gorącej, ale niewrzącej wody Żółtka zmiksuj z cukrem. Dodaj kakao i kawę. Dodaj
roztopioną masę czekoladową i wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i ponownie
wymieszaj.
Mus
czekoladowy wylej na ostudzony spód czekoladowy. Udekoruj malinami. Włóż do
lodówki na przynajmniej 3-4 godziny (najlepiej na noc). Jedz i smakujJ Słodko i czekoladowoJ
O janyyyyyyy! Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuń