Jajka przepiórcze są malutkie,
charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka przepiórcze
zastępują jedno kurze jajko.
O wartości
odżywczej jajek przepiórczych decyduje przede wszystkim duży udział żółtka w
stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się składnikom jajka przepiórcze
na ogół są nieszkodliwe dla osób
uczulonych na białko jajka kurzego. Można podawać je niemowlętom oraz używać do maseczek kosmetycznych.
Jaja przepiórcze zawierają
więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu niż jaja kurze. Są
bogatym źródłem: żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują
się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu. Zatem warto je jeść nie tylko
od świętaJ
Jaja przepiórcze mają
działanie: antydepresyjne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wzmacniają włosy
i są afrodyzjakiemJ
Jak i jak długo gotować jajka przepiórcze:
Przed
gotowaniem umyj jajka.
Jajka
przepiórcze delikatnie włóż do wrzącej wody:
na miękko gotuj przez 1-2 minuty, na twardo przez 4-5 minut
Po ugotowaniu
zalej je zimną wodą i odstaw 3-4 minuty. Dzięki temu łatwiej obierzesz je ze skorupki.
Podawaj solo
lub w potrawach: jajecznica, sałatki, pasty. Jedz i smakujJ
Jajka
przepiórcze możesz przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w
lodówce nawet przez 3 miesiące.
Komentarze
Prześlij komentarz