Krem z zielonego groszku- już
nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła przyrządzić taką zupę ze zerwanego
prosto z krzaka, młodego groszku. Ach jak mi latem zapachniało J.
Zupa z zielonego groszku –
bardzo smaczny krem. Zwłaszcza po mięsnym, grillowym przesycieJ Zielony groszek, por, ziemniaczki i ta mięta dodająca
świeżości. Mniam. Warto się nieco pomęczyć z tą zupą i ją przetrzeć przez sito
(gdyż zostają łuski). Smacznie polecam ten krem z zielonego groszku z miętąJ
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego
- 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 100g boczku nadwieprzańskiego
- ziarnka słonecznika
- świeża mięta
- pieprz, sól
- masło klarowane/olej
Przygotowanie: Pora pokrój w piórka. Ziemniaki
obierz, pokroj w kostkę. Tłuszcz rozgrzej na patelni. Wrzuć ziemniaki i pora.
Wrzuć obrany groszek (lub groszek mrożony bez wcześniejszego rozmrażania).
Przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę. Warzywa przełóż do rondla, zalej
bulionem. Gotuj przez 20 minut. Następnie odstaw, by zupa nieco ostygła. Dodaj
miętę (tak przynajmniej 20 listków bez łodyżek). Zmiksuje zupę. Przetrzyj przez
sito. Skosztuj i dopraw do smaku. Upraż ziarnka słonecznika. Boczek pokrój w
kosteczkę, podsmaż na patelni. Wlej krem zielonego groszku do talerzy. Podawaj
z boczkiem i słonecznikiem. Udekoruj listkami mięty przed podaniem. Jedz i
smakujJ
smakowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńchyba bardzo zdrowe danie, prawda? rewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne:) to mimo wszystko możliwe:)
Usuń