Gryczana tarta z botwinką, z
cukinią i serem kozim bardzo smaczna i zdrowa propozycja na wiosenny obiad,
imprezę czy kolację. Gryczano-cukiniowy spód a nim farsz: botwinka, cukinia,
pomidorki koktajlowe i czerwona cebula. To wszystko posypane kozim serem. MniamJ
Porządna dawka warzyw, jaką osoby dorosłe powinny spożywać w
ciągu dnia Czy wiecie, że nasze dłonie mogą posłużyć jako warzywna
miarka. Wystarczy je złożyć w „miseczkę”- to właśnie tyle warzyw ile nam się w
nich zmieści powinniśmy zjeść „na jeden raz”. Zaleca się by w ciągu dnia spożyć
3 takie porcje.
Wszystkim zaś smakoszom polecam
ta gryczaną tartę z botwinką, z cukinią i serem kozimJ To jedno z najlepszych dań, jakie ostatnio udało mi się przyrządzić. Domowy smakosz znów się jej domaga.
Składniki: blacha Ø 26 cm
Ciasto:
- 1 szklanka (250 ml) mąki gryczanej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżki startej cukinii
- suszone oregano, tymianek
- łyżka siemienia lnianego (ziarenka)
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cukinia
- 1 pęczek botwinki
- 6 pomidorków koktajlowych
- 100-150 g koziego sera
- 2 ząbki czosnku
- ziarnka słonecznika
- pieprz, sól
- masło klarowane
- tymianek, oregano
- listki świeżej pietruszki i mięty
Przygotowanie: Jajka i mąkę wymieszaj. Wlej
stopniowo olej, aż ciasto ładnie zwiąże. Dodaj odciśniętą cukinię, siemię
lniane, sól, tymianek i oregano. Wymieszaj. Na blasze wyścielonej pergaminem
wyłóż równomiernie ciasto. Piecz w temp. 200°C przez 20 minut.
Upraż słonecznik. Obrany czosnek
pokrój w cienkie plasterki. Łyżkę masła rozpuść na patelni, zanim się rozgrzeje
wrzuć połowę czosnku. I gdy tylko zacznie pachnieć czosnkiem wyciągnij go
(przyda się później). Na rozgrzanym aromatycznym maśle smaż po kolei, lecz
osobno: cukinię (9 plasterków, przyprawionych solą i pieprzem). Pomidorki
pokrojone na pół. Następnie na patelnię wrzuć pokrojona w półplasterki cebulę.
Dodaj pokrojoną botwinkę (wraz z buraczkami). Dodaj cały czosnek, sól, pieprz,
oregano i tymianek.
Buraczki wraz cebulą wyłóż na
podpieczony spód. Porozkładaj cukinię i pomidorki. Posyp pokrojonym serem i
słonecznikiem. Piecz w temp. 200 °C przez 15 minut. Przed podaniem posyp miętą
i pietruszką.
Jedz i smakujJ
Samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń