Pulpety z cukinią- niby proste,
a jakie pyszne danie wychodzi. Wystarczy mięso mielone (u mnie karczek), starta
cukinia, młoda cebula i kasza jaglana – pulpety z cukinią gotowe. Do tego zielony koperek
i przyprawy, by podkreślić smak. Pyszny, letni obiad gotowy. Teraz, kiedy upał
nieco zelżał w sam raz. Smacznie polecam te pyszne pulpety z cukiniąJ
Składniki: na 10 szt.
- 70 dag mielonego karczku
- ½ startej, odciśniętej cukinii
- 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- ½ pęczka koperku
- 1 młoda cebulka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- włoszczyzna
Przygotowanie: Mielone mięso przełóż do miski Cebulę
posiekaj. Posól. Dodaj do mięsa. Dodaj startą, dobrze odciśniętą z wody cukinię,
kaszę jaglaną i posiekany koperek. Wlej olej 1-2 łyżki. Przypraw solą i
pieprzem. Wymieszaj. W rękach formułuj pulpety. Do garnka wlej 0,5 litra wody,
dodaj włoszczyznę odrobinę soli i pieprz. Gotuj 20 minut. Następnie wyjmij
włoszczyznę. Włóż delikatnie pulpety. Dolej wody, (jeśli potrzeba) tak by
bulion zakrywał pulpety. Gotuj przez 40 minut. Pyszne pulpety z cukinią gotowe.
Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz