Szaszłyki - kurczak z ananasem-
zaczyna się dłuższy weekend (dla większości z nas). Podczas, którego nie może
zabraknąć grilla czy ogniskaJ. A na
grilla świetne będą szaszłyki z kurczakiem (a raczej jego piersią) i ananasem. Łatwe
w przygotowaniu i w transporcie, jeśli do wyjazdowy grill. Kurczaka można
zamarynować wcześniej i wraz z ananasem ponadziewać bezpośrednio przed
grillowaniem. Doprawione kurkumą,
pieprzem i tymiankiem (ta wersja lubiana również przez dzieci), a gdy na grillu
są tylko dorośli smakosze, do marynaty dodaję jeszcze ostrą paprykę. Wtedy
szaszłyki nabierają pikantności. Żółte, owocowo-drobiowe szaszłyki mniamJ Smacznie polecam te szaszłyki z kurczaka z ananasemJ
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- ananas lub 2 jego puszki
- sól
- pieprz czarny
- kurkuma
- tymianek
- papryka ostra suszona
- olej
- szaszłykowe patyczki
Przygotowanie: Pierś pokrój na 3x3 cm kawałki. Wrzuć do
miski/pudełka, przypraw. Polej olejem. Marynuj, najlepiej w chłodnym miejscu,
przez kilka godzin (może być całą noc). Ananasa obierz, przekrój na pół, wydrąż
ze środka ananasowy głąb. Pokrój na kawałki. Z ananasem z puszki o wiele
szybciej Ci pójdzieJ.
Ananasa i kurczaka nadziewaj naprzemiennie na szaszłykowi patyczki. GrillujJ Jedz i smakujJ
Małgosiu, ale przypadek :) właśnie wczoraj robiłam moim chłopakom coś podobnego, tyle, że na patelni bo my bardzo rzadko grilujemy ostatnio. Może zabrakło im wykończenia - tego smaczku grillowego dymu, no ale cóż ... musieliśmy się zadowolić wersją domową.
OdpowiedzUsuńTwoje szaszłyki wyglądają super :) i pewnie smakowały nieziemsko bo kurczak w połączeniu z ananasem zawsze mi smakuje, a do tego z grilla ... mniam, mniam
Słoneczności
Widzisz, jakie podobne smaki nam po głowie chodzą:) Pozdrawiam:)
UsuńPysznie. Bardzo lubię takie szaszłyczki :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się,że trafiłam w smakowe gusta:)
Usuń