Przejdź do głównej zawartości

Krem z cukinii z suszonymi pomidorami



Krem z cukinii z suszonymi pomidorami- bardzo smaczna zupa krem Cukinię uwielbiam, pod postacią kremu również. Na blogu znajdziecie również: zielony krem z cukinii i brokuła (klik) oraz zupę szczęścia (klik). To smaczne propozycje z ubiegłych, letnich sezonów. Krem z cukinii z suszonymi pomidorami jest trochę podobny do zupy krem z cukinii (klik) jednak dodatek suszonych pomidorów nadaje charakterystycznego, dobrego posmaku. Polecam cukiniowe zupy oraz inne dania z cukinii (patrz obok - etykieta cukinia) w szczególności zaś krem z cukinii z suszonymi pomidoramiJ



Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 2 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • olej/masło klarowane
  • 4-5 połówek suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony



Przygotowanie: Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj ziemniaki. Umyte, osuszone cukinie pokrój w podobnej wielkości kostkę, co ziemniaki. Dodaj do ziemniaków. Chwilę podsmaż mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia przypraw nieco sola, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do garnka, zalej gorącym bulionem (tak by przykrywał warzywa). Dodaj pokrojoną w półtalarki cebulę. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 15minut. Następnie odstaw by nieco przestygła. Teraz zmiksuj. Suszone pomidory drobno pokrój. Wrzuć do zupy wymieszaj. Skosztuj, dopraw do smaku. Zagrzej zupę, jeśli jest zbyt chłodna. Krem z cukinii z suszonymi pomidorami gotowy. Jedz i smakujJ


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania przedświąteczne jak i na sam wigilijny czy bożonarodzeniowy stół. Przepis na tatara ze śledzia z musztardą francuską pochodzi z najnowszego wydania  Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej  (klik) . Zajrzyj i tam, by zgarnąć wiele zimowych, świątecznych i karnawałowych inspiracji. Składniki: 500g płatów śledziowych 1 ogórek konserwowy 1 papryka konserwowa 1 mała cebula czerwona 1 mała papryczka chili otarta skórka  ½  cytryny sok z cytryny 1 pęczek koperku 3 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki miodu 20 ml oliwy pieprz czarny sól Na zalewę: ½  litra wody ½  szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 listki laurowe 1 ceb...