Sok z truskawek - domowy i naturalny:
truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam razJ Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych
truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie.
Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na
twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor
poprawiJ Warto od razu zrobić podwójną
porcjęJ Pij i smakujJ
Składniki:
- 2 kg truskawek
- ok. 0,5 kg cukru*
* przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców
była delikatnie przykryta.
Przygotowanie: Truskawki umyj dokładnie.
Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw
na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok.
Na małym ogniu doprowadzać truskawki
do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odpowiednio słodki. Jeśli
potrzeba dosyp cukru i dobrze wymieszaj by się cukier rozpuścił. Wyciągnij owoce
łyżką cedzakową lub chochelką wybierz sok i przelej do słoików. Lub na drugim
garnku połóż sitko o gęstych oczkach. Przelej sok wraz z truskawkami Wybierz,
który sposób Ci odpowiada.
Żeby nic się nie zmarnowało:
możesz jeszcze zalać owoce wodą i ewentualnie dosłodzić do smaku i doprawić
sokiem z cytryny - smaczny kompot do obiadu;) lub po prostu zjeść ciepłe truskawki.
Bardzo gorący sok rozlej do słoiczków.
Zakręć porządnie, odwróć do góry dnem, przykryj kocem i zostaw do wystygnięcia.
Jedz a raczej pij i smakujJ
Warto zapamiętać:
- Słoiki powinny być dokładnie umyte i wyparzone wrzątkiem.
- Po nalaniu do słoika soku dokładnie wytrzyj gwint, ma być czysty i suchy. To samo dotyczy pokrywki.
- Zakręcając uważaj, żeby nie zerwać gwintu;)
Komentarze
Prześlij komentarz