Muffiny, truskawkowe muffiny- sezon
truskawkowy już czas najwyższy rozpocząć. Na blogu, na słodko również. Muffiny
z truskawkami bez użycia glutenu, mleka i jajek. Kolejny bardzo smaczny, tym
razem truskawkowy wypiek. Dla wszystkich tych, co nie mogą lub po prostu nie
chcą. Na truskawki czekam cały rok, a jak już są to mogę je jeść na okrągło.
Również pod postacią słodkich, letnich muffin. Wanilia i truskawki sprawiają,
że niesamowicie pachną i smakują. Może skusisz się na jednąJ
Ten przepis pochodzi z AROMAT- Magazyn
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej KLIK-
to nasz pierwszy numer. Znajdziesz tam dużo więcej letnich
przepisów i nie tylkoJ PolecamJ
Składniki na 12 sztuk:
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki brązowego cukru
- szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka (250 ml)mąki ryżowej
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 2 garści świeżych truskawek
- 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
- ½ laski wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej
olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Następnie dodaj
mąkę wymieszaną z solą i sodą/proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Dodaj
ziarnka wanilii i pokrojone truskawki. Ciasto nakładaj łyżką do blachy
wyłożonej papilotkami. Piecz w temperaturze 180° przez 20-25 minut. Jedz i smakuj!!! Nie
zapomnij zajrzeć tu
klikJ
Komentarze
Prześlij komentarz