Przypominam o trwającym (do 04.02.2016) na blogu
konkursie- kulinarna frajda-przepisy blogerów. Mam do rozdania 3 książki „Smakowita
Pajda to kulinarna frajda” – przepisy blogerów kulinarnych. To zbiór
bardzo apetycznych przepisów blogerów kulinarnych podzielonych na cztery
kategorie: mały głód, codzienny obiad, szczególne okazje oraz na wynos.
Pytanie konkursowe brzmi:,
Jaką karnawałową przekąskę/przystawkę
lubisz najbardziej?
I jak ją przyrządzasz?
Dozwolone są
wszelkie formy prezentacji. Może być to przekąska/przystawka na zimno, ciepło,
na tzw. jeden kęs lub na więcejJ Na Wasze zgłoszenia czekam w komentarzach
lub na maila jedzismakuj@gmail.com
Szczegóły i regulamin konkursu
znajdziesz tu
(klik)
O świetna książka, wspaniale byłoby ją wygrać, może moje ciasteczka z białym winem pokonają konkurencję:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 250g mąki
- 100 g cukru
- 80 ml oliwy extra virgin (ja użyłam oleju rzepakowego)
- 80 ml białego wina (moje było półsłodkie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki do czasu aż powstanie miękka jednolita masa. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy je na kształt hmmnm "długiej gąsienicy" i zaplatamy precelki. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C na funkcji góra- dół około 15-20 minut, ciasteczka mają się tylko lekko podpiec. Jeszcze gorące ciasteczka obtaczamy w cukrze :)
Nie umiem wkleić obrazka ale jest on dostępny na stronie http://pierunskiemaszkety.blogspot.com/2016/01/woskie-ciasteczka-z-biaym-winem.html#more